Hoe bitcoin mining het elektriciteitsnet juist kan helpen

In dit artikel kijken we naar de roep van verschillende politici om meer bitcoin miners in de Amerikaanse staat Texas. Texas heeft veel problemen met hun elektriciteitsnet, met als dieptepunt februari 2021, toen 4 miljoen Texanen geen elektriciteit hadden.

Nederland anders dan Texas

Goed om te weten is dat het elektriciteitsnet van de Verenigde Staten, en van Texas anders is ingericht dan in Nederland. Hier hebben we een hoogspanningsnet gerund door Tennet, en deze wordt weer onderverdeeld in middenspanningsnetten van netbeheerders Liander, Stedin, etc. Elektriciteitsleveranciers mogen over deze netten stroom leveren aan consumenten.

Texas is de grootste energieproducent en consument van de Verenigde Staten, maar ook de enige staat die zijn eigen elektriciteitsnet gebruikt. Dit geeft vrijheid, want ze hoeven zich niet te houden aan landelijke regels. Tegelijkertijd zorgde het gebrek aan regels er ook voor dat ze niet goed voorbereid waren vorig jaar februari, toen 4 miljoen Texanen zonder stroom zaten.

Daarnaast maken bedrijven de dienst uit. Zij bepalen of het rendabel is om netten aan te leggen of te verzwaren, en als er geen financiële prikkel voor is, dan gebeurt dat ook niet.

Meer bitcoin miners

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, maakt zich hard voor meer bitcoin miners in zijn staat. Hij gelooft dat de aanwezigheid van meer miners zal zorgen voor een stabieler elektriciteitsnet

Bitcoin mining wordt vaak bekritiseerd omdat het energie-intensief is. Een groeiend aantal Texaanse politici zien mining echter als een oplossing voor andere energiegerelateerde problemen. De redenatie is simpel: Als er meer bitcoin miners in Texas zijn, dan is het lucratiever voor energiebedrijven om te investeren in het energienet.

Financiële prikkel

Dit argument klinkt misschien tegenstrijdig, maar veel bitcoiners propageren dit al jaren. Aan de ene kant creëert de industrie een ongekende financiële prikkel om meer energie te produceren. Aan de andere kant gaat het er uiteindelijk om dat het elektriciteitsnet sterker moet worden om aan de vraag te kunnen voldoen.

Belangrijk is dat miners op- en afschalen als het elektrciteitsnetwerk hier om vraagt. Als de vraag naar energie stijgt, dan is het voor miners een kwestie van de stekker er uit trekken om af te schalen. Iran heeft ook een soortgelijk flexibele deal met bitcoin miners. In de winter is het verboden om bitcoin te minen in Iran, om black-outs te voorkomen.

Miningbedrijven hebben al goedkeuring gegeven

Je zou kunnen denken dat dit helemaal geen goede deal is voor bitcoin miners, om hun apparatuur uit- en weer aan te zetten als hier om wordt gevraagd. Toch hebben twee grote miningbedrijven al ingestemd.

‘Het is echt een gezonde dynamiek die belastinginkomsten oplevert, banen creëert en ook een netwerkversterkend mechanisme is,’ zei Lee Bratcher, voorzitter van de Texas Blockchain Council in een interview met Bloomberg.

Volgens de Texas Blockchain Council zijn er minstens 27 grote miningbedrijven in Texas, en er komen er nog een paar bij op korte termijn.

Texas profiteert van regelgeving in andere landen. China heeft bijvoorbeeld bitcoin mining verboden, waardoor een groot deel van de bedrijven naar Texas zijn verhuisd. Ook Kosovo liet deze maand weten dat bitcoin mining ongewenst is.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.