Bank of Thailand begint pilot voor centrale bank digitale valuta (CBDC)

De Bank of Thailand ontwikkelt een prototype van een centrale bank digitale valuta (CBDC) om real-life use cases te testen voor bedrijven. Dat vertelde de centrale bank in een officieel statement. De valuta wordt eerst getest bij grote bedrijven voordat de centrale bank de CBDC lanceert.

Project gaat in juli van start

De centrale bank van Thailand werkt hiervoor onder andere samen met Siam Cement Group, de grootste cement- en bouwmateriaalleverancier van Thailaind. Ook doet de in Thailand gevestigde fintechfirma Digital Ventures Company Limited mee aan het project om het prototype te testen.

Het project zal in juli dit jaar van start gaan. Naar verwachting wordt de pilot met Siam Cement Group aan het eind van dit jaar afgerond.

Met een CBDC streeft de bank naar een efficiënter betalingssysteem met meer flexibiliteit voor de overdracht van fondsen en een snellere afwikkeling van betalingen tussen leveranciers.

Na de pilot zal de Bank of Thailand de haalbaarheid van het systeem beoordelen en een manier ontwikkelen om CBDC-betalingen gemakkelijk te integreren bij andere bedrijven.

Samenwerking met andere financiële instellingen

In januari nam de Bank of Thailand deel aan Project Intathon, een samenwerkingsproject met acht andere financiële instellingen. Op basis van ervaringen die de centrale bank daar heeft opgedaan, ontwikkelen zij nu een eigen centrale bank digitale valuta.

Ook Frankrijk aan de gang met eigen digitale euro

Thailand is niet het enige land dat experimenteert met een eigen digitale valuta. Naar verluidt is China al ver met het ontwikkelen van een eigen munt, de Chinese centrale bank heeft al diverse bedrijven uitgenodigd om hun CBDC te testen.

Onlangs plaatste de Bank of Canada een vacature met de titel “Project Manager, CBDC”, wat aangeeft dat ook Canada de mogelijkheid van een eigen CBDC aan het verkennen is. En dichter bij huis is Frankrijk bezig met het testen van een soort digitale euro.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.