Wie wint crypto in Azië? Thailand, Hong Kong of toch Singapore?

Verschillende Aziatische landen doen er alles aan om hun concurrentiepositie te verstevigen en om cryptobedrijven naar zich toe te halen. Eerder dit jaar schreven we over de ontwikkelingen in Hong Kong, de Arabische Emiraten en Singapore en daar komt nu Thailand bij.

Thailand schrapt de belasting op ICO’s, een manier voor bedrijven om met crypto geld op te halen. De enige uitzondering hierop zijn utility tokens.

Thailand levert 1 miljard aan belasting in

Leden van het Thaise kabinet oordeelden dat bedrijven die geld inzamelen via ICO’s ook geld kunnen inzamelen via obligaties, vertelde Rachada Dhnadirek, lid van het Uitvoerend Comité, aan de Bangkok Post. Zij worden vrijgesteld van belasting.

Dit betekent dat de Thaise regering de komende twee jaar ongeveer 1 miljard dollar aan belastingen mislopen (van een geschatte 3,7 miljard dollar). Het is niet bekend of bedrijven die via ICO’s geld ophalen informatie moeten verstrekken aan de Thai Securities and Exchange Commission, zeg maar de AFM van Thailand.

Volgens The Bangkok Post zijn er in Thailand 57 cryptobedrijven bijgekomen, dit aantal groeide ondanks een regering die cryptobetalingen had verboden vanwege financiële stabiliteitsrisico’s.

Geen belasting op verkopen crypto

Thailand verbood vorig jaar cryptobetalingen, maar stond crypto-investeringen en handel toe. Het besluit werd vorig jaar maart genomen en de aanbieders van cryptobetalingen kregen 30 dagen de tijd om hun activiteiten stop te zetten.

Na de implementatie van de nieuwe belastingvrijstelling kunnen cryptobedrijven in Thailand tokens uitgeven zonder enige belasting op primaire of secundaire verkopen.

Volgens Daniel Howitt, CEO van belastingbedrijf Recap, zal aanscherping van de crypto-regelgeving bepalen of Thailand een Aziatische crypto-hub kan worden.

‘Net als veel andere landen scherpt Thailand ook zijn regels voor de handel in crypto en reclame voor digitale activa aan. Met strengere regels zal het interessant zijn om te zien of dit de positie van Bangkok als cryptohub de komende maanden helpt of belemmert,’ zegt Howitt tegen de Bangkok Post.

Utility tokens zijn uitgezonderd

Er werd echter ook aangekondigd dat de utility tokens geen deel zouden uitmaken van de nieuwe vrijstelling. Dit komt omdat de waarde van utility tokens gekoppeld is aan de marketinginspanningen van hun uitgevers.

Utility tokens zijn crypto die als functie hebben om een bepaald product of dienst te gebruiken. Dit betekent dat de koper van een utility token de uitgever nu heeft betaald, zodat het bedrijf een product kan ontwikkelen dat de koper later kan terugkopen voor die service.

Hong Kong komt er aan

Elders in Azië lijkt Hong Kong te profiteren van de aanscherping van de regelgeving in Singapore.

Vorig jaar bracht de Monetaire Autoriteit van Singapore consultatiedocumenten uit om strengere regelgeving voor te stellen voor klantenfondsen die op crypto-beurzen worden gehouden. Dit overleg zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2023 grotendeels worden afgerond.

Daarnaast wil Singapore dat cryptobedrijven dezelfde veiligheidsmaatregelen treffen als banken.

Aan de andere kant heeft Hong Kong crypto juist weer omarmd. Over een paar maanden kan er weer geïnvesteerd worden in Hong Kong in crypto, en dat betekent dat Chinese investeerders hun geld via Hong Kong in crypto kunnen steken.

Als Thailand wil concurreren met Hong Kong, zal het waarschijnlijk aanzienlijke investeringen nodig hebben. De regering van Hongkong heeft jaarlijks 6,4 miljoen dollar toegezegd aan Web 3-bedrijven.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.