Thailand verbiedt crypto betalingen vanaf 1 april

Iedereen kent misschien wel de de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, maar Thailand heeft er ook een. De Thaise SEC zei woensdag dat het vanaf 1 april de betalingen van crypto zal verbieden. Deze commissie is dus nog iets strenger op crypto dan de Amerikaanse variant.

Alleen verbod op transacties

De redenen waarom de SEC dit wil verbieden, is typisch. De toezichthouder is bang dat mensen via crypto geld witwassen en de organisatie is bang dat de banken onvoldoende (lees: helemaal niet) kunnen ingrijpen. Dat laatste is één van de redenen waarom crypto bestaat, maar de Thaise SEC ziet er eerder bedreigingen in dan oplossingen.

De Thaise SEC benadrukte dat het niet gaat om een verbod op crypto zelf, maar alleen om een verbod op het gebruik van crypto voor betalingen. Het land zei al in januari dat crypto regulatie op de loer lag. Daarbij vertelde Thailand dat het ‘rekening zou houden met de feedback van de betrokken belanghebbenden en het grote publiek’. Dit laatste lijkt niet logisch als ze de crypto-community zouden vragen.

Daarnaast wilde Thailand de belastingdruk verlagen over crypto op exchanges. Dit was een positieve ontwikkeling, maar dit krijgt nu een raar staartje met dit verbod. Toch zal er nog steeds belasting verlaagd worden vanaf dezelfde datum als het transactie-verbod ingaat.

Gaat dit verbod ooit weg?

Er is één grote reden waarom dit verbod op crypto-betalingen in de toekomst weg kan gaan. Het land is namelijk bezig met het creëeren van een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC). De centrale bank van Thailand heeft in april vorig jaar een voorlopig rapport gepubliceerd met deze strategie.

In het kort: een eigen CBDC moet zorgen voor ‘monetaire soevereiniteit en financiële stabiliteit.’ Maar als een land een verbod heeft op crypto betalingen, wat heeft het dan aan een eigen digitale currency?

Het resultaat lijkt logisch: andere crypto transacties buiten CBDC’s de kop in drukken – totdat het land zelf een crypto heeft. Wellicht komt dit in de vorm van een crypto-transactie-monopolie. In het rapport noemt Thailand vooral negatieve dingen over crypto valuta, terwijl het mogelijkheden ziet in stablecoins. Dit zou aan één kant vreemd zijn, aangezien het land ook pleit voor ‘eerlijke concurrentie’.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.