Thaise SEC verbiedt staking en leendiensten voor crypto

De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) is niet bepaald fan van de crypto-ontwikkelingen in het land. De SEC heeft cryptobedrijven verboden om staking en leendiensten aan te bieden, en dit is niet de eerste maatregel die deze commissie tegen crypto neemt.

Bescherming van handelaren

Thailand’s SEC kwam onlangs met het bericht naar buiten dat het staking en leendiensten verbood. Dit is volgens de toezichthouder bedoeld om crypto-handelaren te beschermen tegen de risico’s die dit met zich meebrengt. Het is namelijk vaker gebeurd dat dit soort diensten – als bijvoorbeeld Celsius – de fondsen van gebruikers bevriezen.

De Thaise SEC grijpt wel vaker in bij cryptozaken. Zo besloot het orgaan om per 1 april (geen grap) alle cryptobetalingen te verbieden. De redenen waarom de SEC dit destijds wilde verbieden, zijn typisch. De toezichthouder was bang dat mensen via crypto geld witwasten en de SEC was bang dat banken onvoldoende konden ingrijpen. Dat laatste is één van de redenen waarom crypto bestaat, maar de Thaise SEC ziet – net als nu – eerder bedreigingen dan oplossingen.

Eindeloze beperkingen

De SEC zei destijds dat het alleen de transacties zou stoppen, maar niet crypto zelf. Maar met de nieuwe regels lijkt de toezichthouder dit doel wel op de lange termijn te behalen. Wellicht draait de SEC bij wanneer het meer toezicht op crypto kan krijgen, maar voor nu lijkt het een permanente ban.

Menig crypto-investeerder wordt niet vrolijk van de beperkingen die daar worden opgelegd. Op dit moment heeft Thailand een ban op crypto-betalingen, staking en op crypto-leningen. Als dat nog niet erg genoeg is, heeft het land ook nog eens 15% belasting op crypto-winsten.

Ondanks dat de toezichthouder van Thailand zegt dat deze regels zijn gemaakt om handelaren te beschermen, ontnemen ze investeerders op deze manier een groot gedeelte van hun fondsen. Met deze nieuwe regels zijn er voor crypto-startups ook weinig kansen om zich te ontwikkelen in deze markt. Dit resulteert meestal in een export van crypto start-ups naar landen als Singapore, waar ze zich vrij kunnen ontwikkelen – zonder een toezichthouder die in hun nek hijgt.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.