Tien bizarre feiten over de verdwenen cryptocurrency van QuadrigaCX

Begin deze week schreven wij al over de Canadese beurs QuadrigaCX. En wij waren niet de enige, zelfs de Telegraaf schreef hierover omdat het verhaal gewoon bizar is. De eigenaar zou zijn overleden en alle private keys op zijn versleutelde laptop hebben staan.

Hierdoor is meer dan 190 miljoen dollar aan crypto, van klanten, niet toegankelijk. De vraag die iedereen stelt: Hoe kan een miljoenenbedrijf de private keys toevertrouwen aan één persoon, die ook nog eens de ziekte van Crohn heeft én elke twee maanden opgenomen wordt vanwege Monoklonale antistof therapie (de schrijver van dit artikel weet niet wat dit is maar verwijst je graag naar wikipedia).

Het verhaal gaat dus dat eigenaar Cotten is overleden, en dat is tragisch. Maar het verhaal kent ook een heleboel haken en ogen, dus zet je aluhoedje op, want het is tijd voor tien bizarre feiten (BF)!

BF1: De website van QuadrigaCX laat alleen een verwarrende boodschap achter.

Op de website staat dat ze liquiditeitsproblemen hebben omdat ze problemen hebben met toegang te krijgen toegang te krijgen tot de cold wallet (offline, digitale kluis). Maar in de veelgestelde vragen staat juist weer dat Gerald Cotten “als enige verantwoordelijk was” voor deze wallets. Zelfs binnen het bedrijf is er onduidelijkheid.. Is dit een signaal dat Cotten de private keys heeft toegeëigend, zijn dood heeft gefaked, en met miljoenen naar verweggistan is gegaan?

BF2: Zijn er überhaupt wel cold wallets?

Volgens een rapport van “ProofofResearch” zijn er helemaal geen cold wallets vol met reserves. “Het lijkt erop alsof het bedrijf stortingen van klanten gebruikten om andere klanten uit te betalen die juist willen opnemen.”

BF3: QuadrigaCX heeft veel minder bitcoin dan de vrouw van Cotten claimt

ZeroNoncense meldt ook dat Jennifer Robertson, waar Cotten een maand mee getrouwd is, claimt dat QuadrigaCX de volgende coins en hoeveelheden bezit:

  • Bitcoin: 26.489
  • Bitcoin Cash: 11.379
  • Bitcoin Cash SV: 11.150
  • Bitcoin Gold: 35.230
  • Litecoin: 199.888
  • Ethereum: 429.966

ZeroNoncense achterhaalde door middel van blockchain-analyse, dat QuadrigaCX waarschijnlijk zelfs minder dan 1000 BTC heeft.

BF4: Ja, dat lees je goed. Een maand voor zijn overlijden is Cotten het huwelijksbootje ingestapt.

Toen hij in India stierf, was hij blijkbaar op huwelijksreis. Hij was op dat moment voor een goed doel met zijn vrouw in een weeshuis. David Gerard schrijft dat Cotten en Robertson in oktober 2018 huwden en daarvoor al een paar jaar samen waren. Heel tragisch, maar ook verdacht… tuutuutuuduummm.

BF5: Robertson heeft haar achternaam mogelijk in 2016 wettelijk gewijzigd.

Als het paar inderdaad een paar jaar samen waren, dan waren ze waarschijnlijk al samen toen Robertsen haar achternaam liet veranderen van Griffith naar Robertson. Dit achterhaalde een overijverige Redditer. Het kan ook toeval zijn natuurlijk, het is altijd mogelijk dat er meerdere Jennifer Robertsons/Griffiths zijn in Halifax, een stadje in de Canadese provincie Nova Scotia. Die toevallig ook betrokken zijn bij een mysterie van miljoenen dollars.

BF6: Cotten overleed naar verluidt al op 9 december, maar zijn dood is pas in januari bekend gemaakt.

Okay, deze BF is vooral voor aluhoedjes van belang. Je zou kunnen indenken dat Cotten deze maand heeft gebruikt om aan een nieuwe identiteit te werken.

BF7: Het is niet de eerste keer dat een nep overlijdensakte uit India wordt gedeeld.

Coindesk is in het bezit van de overlijdensakte van Cotten. Maar vorige maand meldde The Times of India dat zes mensen werden gearresteerd zijn voor het fabriceren van valse overlijdensakten voor mensen die hun verzekering wilden scammen

BF8: Cotten diende minder dan twee weken voor zijn overlijden een testament in.

Mediaoutlet Bloomberg meldt dat Cotten eind november zijn testament opschreef. Hierin laat hij alles over aan zijn vrouw. Ohh, en zijn twee chihuahua’s krijgen beide honderdduizend dollar. Uhh…

BF9: Transacties worden al jaren verdoezeld

Twee jaar geleden verdwenen de eerste coins van QuadrigaCX op schimmige wijze

Zie de tweet hieronder, al een paar jaar worden miljoenen van QuadrigaCX door mixers gehaald. Met een mixer wordt je transactie opgedeeld in ontelbare stukken en ergens anders in elkaar gezet. Zo wordt het onmogelijk om transacties te volgen.

BF10: People who got fucked by Gerry Cotten Bar night

Een Redditor wil een avond in de bar bier drinken met alle slachtoffers van QuadrigaCX. Gekscherend wordt er gezegd: Iedereen betaalt vooraf voor zijn eigen drank. De barman verdwijnt en neemt stiekem de sleutels van de koelkast mee. Ohnee, er is geen koelkast. Een lijst van alle drankjes wordt de volgende ochtend op de deur gehangen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.