Categories: Regulering

Tien jaar cel in India voor bezit en gebruik cryptocurrency zoals bitcoin, XRP en ethereum

India is bezig met een wetsvoorstel om cryptocurrency tegen te werken. En de strafmaatregelen zijn niet mals, je kan tien jaar cel krijgen als je crypto in bezit hebt.

Straffen zijn niet mals

Het wetsvoorstel wordt ‘Banning Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currency Bill 2019’ genoemd en als deze aangenomen wordt dan kan dat zomaar het einde van crypto betekenen in India. Het wordt namelijk illegaal om direct of indirect cryptocurrency te minen, verdienen, houden, kopen, verkopen of te traden.

Het misdrijf wordt als “kenbaar en niet-beschikbaar” beschouwd. Overtreed je de regels? Dan kan je zomaar een gevangenisstraf van tien jaar krijgen, of een forse boete. Er is sprake van een boete zo hoog als drie tot vijf keer de winst die op crypto gemaakt wordt.

Centrale bank geen invloed op wet

Het Ministerie van Economische Zaken (DEA), het Centrale College van Directe Belastingen, het Centrale College van indirecte belastingen en douane en de Indiase AFM werken samen aan dit voorstel.

Overigens claimt de centrale bank van India dat zij niet betrokken zijn bij het schrijven van dit wetsvoorstel. En dat is op z’n zachts gezegd opmerkelijk aangezien de Indiase centrale Bank zich altijd hard heeft uitgelaten tegen cryptocurrency.

Maar medewerkers van de centrale bank zeggen dat zij geen exemplaar van het wetsvoorstel hebben mogen ontvangen. De bank is wel al sinds april betrokken bij andere wetgeving rondom cryptocurrency. De centrale bank was ook een uitgesproken voorstander van een eigen digitale rupee, maar hier zijn ze snel van afgestapt.

Binnen 90 dagen van je crypto af

Terug naar het wetsvoorstel en de voorgestelde straf:  “De straf die de beschuldigde volgens de wet wordt opgelegd, zal driemaal het verlies zijn dat aan het systeem wordt veroorzaakt, of driemaal de winsten die door hem / haar worden gemaakt, naargelang wat hoger is,” schrijft Bloomberg Quint. “Als het verlies of de winst niet redelijkerwijs kan worden vastgesteld, kan de maximumboete die kan worden opgelegd door de overheid worden bepaald.”

Mocht de wet dus worden aangenomen dan hebben cryptobezitters 90 dagen de tijd om hun bitcoin en andere coins aan te geven en te ‘verwijderen.’ Overigens staat in het voorstel dat er wel ruimte moet zijn voor een digitale rupee, ook al is de centrale bank nu juist van mening dat dit geen goed idee meer is.

India is niet het enige land waar wordt gesproken over strenge regelgeving. Een jaar geleden verbood het Japanse Financial Security Agency (FSA) cryptocurrency’s zoals Dash, Monero en ZCash. Eigenlijk alle coins die gebruikers een bepaalde mate van anonimiteit kunnen geven.

Eerder schreven wij dat India bitcoin kan verbieden, maar nooit kan stoppen. Hierin stellen wij dat dergelijke wetgeving kan zorgen voor een uittocht aan jonge, talentvolle programmeurs en ondernemers.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

View Comments

  • I'm now not certain the place you are getting your information, but great topic.

    I needs to spend some time learning much more or figuring out more.
    Thank you for magnificent info I used to be in search of this info for my mission.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: grote beweging op komst, stilte voor de storm?

De bitcoin koers lijkt zich vanaf september vooral zijwaarts te bewegen. De prijs beweegt sindsdien tussen 7.100 en 7.800 euro.…

17 uur ago

De noodzaak voor Plan ฿ (deel 1): DNB bereidt banken voor op correctie huizenmarkt

Bitcoin en de wereldeconomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De cryptomunt is namelijk ontwikkeld als tegenreactie op de economische crisis…

18 uur ago

Bitcoin whales verzenden bijna twee miljard euro aan bitcoin voor een schijntje

Een van de grootste voordelen van bitcoin, is dat je waarde kan verzenden voor een schijntje vergeleken met wat banken…

19 uur ago

NBA-speler Stephen Curry investeert niet in blockchain want geen consument begrijpt het

'Wij geloven niet in bitcoin, wel in blockchain.' Grote bedrijven zoals JP Morgan, Facebook, Walmart en IBM willen producten bouwen…

1 dag ago

De Nederlandsche Bank slaat goud in om zich voor te bereiden op instortend economisch systeem

Opmerkelijke passage op de website van De Nederlandsche Bank: Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw…

2 dagen ago

‘Bitcoin bevrijdt ons en is beter dan alle nationale valuta’

Bitcoin is een superieure valuta die mensen bevrijdt, aldus durfkapitalist Tim Draper in een interview met The Bitcoin of Crypto…

2 dagen ago