Timothy C. May overleden op 67-jarige leeftijd

Tim May, mede-oprichter van de invloedrijke Cypherpunks-mailinglijst en een belangrijke invloed op zowel bitcoin als WikiLeaks, overleed vorige week in zijn huis in Corralitos, Californië.

Het nieuws werd zaterdag bekendgemaakt met een Facebook-bericht van zijn vriend Lucky Green. May heeft veel betekend voor cryptografie en in het verlengde daarvan, bitcoin en blockchain.

Liefde voor cryptografie

In de jaren 70 was cryptografie vooral een bezigheid van geheime diensten. Dat veranderde na twee invloedrijke publieke publicaties:

  1. Data Encryption Standard (DES), geschreven door de Amerikaanse overheid
  2. Cryptografie met openbare sleutels, door Whitfield Diffie en Martin Hellman

Vervolgens schreef David Chaum zijn magnum opus in 1982: “Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete.” May raakte ervan overtuigd dat cryptografie, public keys en computernetwerken sociale machtsstructuren kon verbreken.

In september 1988 schreef May op zijn Macintosh een ​​essay. Hij noemde het “The Crypto Anarchist Manifesto.”

“Net zoals de technologie van het drukken de kracht van middeleeuwse gilden en de sociale machtsstructuur veranderde en verminderde,” zo schreef hij, “zo zullen cryptologische methoden de aard van bedrijven en overheidsinmenging in economische transacties fundamenteel veranderen.”

Cypherpunk-mailinglijst

In 1992 kwamen May en zijn vrienden Eric Hughes en Hugh Daniel op het idee om een mailinglijst op te zetten om hun ideeën over digitale cryptografie te bespreken. Binnen een paar dagen had de lijst honderden leden. Al gauw werd het de Cypherpunks-mailinglijst genoemd.

Journalist Steven Levy, beschreef de Cypherpunks als “een bijeenkomst van mensen die een voorliefde hebben voor codes, een passie voor privacy en het lef om er iets aan te doen.”

Andere vooraanstaande leden van de Cypherpunkbeweging? Jullian Assange, Satoshi Nakamoto (ja die ja), Wei Dai, Hall Finney, Nick Szabo en Adam Back.

Van mailinglijst naar cryptocurrency

Vanaf het begin van de mailinglijst waren May en de volgers van de mailing gefocust op het ontwikkelen van een op internet gebaseerde cryptografische valuta, zonder overheid en zonder trusted derde partijen.

Nadat de malinglijst van de Cypherpunks was ontbonden, werd de invloed van May steeds minder, totdat Nakamoto zijn beroemde werk in 2008 publiceerde.

Begin 2017 was May heel optimistisch over bitcoin. Het leek alsof zijn visie uit de jaren 80 vorm begon te krijgen.

Daar kwam hij overigens wel snel van terug. Hij sprak onlangs zijn afschuw uit over de huidige status van de cryptocurrency-gemeenschap. Hij verwijst hiermee naar veel te dure conferenties en beurzen die KYC-AML (know your customer en anti money laundering) hanteren.

Tim May is 67 jaar geworden.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin