Tinder mannen opgelet: swipe cryptocurrency scammers naar links

Als single crypto-investeerder kan je nooit meer ongestoord swipen. De Belgische financiële toezichthouder FSMA waarschuwt voor oplichters die Tinder en Facebook gebruiken. Met wat FSMA “emotionele oplichterij” noemt, richten criminelen zich vooral op mannelijke gebruikers van de dating-app Tinder. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Gebruik van neppe profielen

FSMA legt op hun eigen pagina uit hoe de scam werkt. De cybercriminelen richten zich op mannelijke gebruikers van de app met neppe profielen inclusief foto’s van een charmante vrouw. Volgens de waarschuwing initieert de oplichter(s), die meestal een portret van een vrouw van Aziatische afkomst gebruikt, het contact door een Super Like te gebruiken bij het Tinder-profiel van het doelwit. Zodra de communicatie tot stand is gekomen, zal de oplichter het slachtoffer overtuigen om de chat te verplaatsen naar Whatsapp.

Terwijl de discussie over Whatsapp verder gaat, zal de oplichter uiteindelijk uitleggen hoe “ze zich geen zorgen hoeft te maken over geld en haar financiële toekomst”. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer nieuwschierig wordt.

In de val gelokt

Als het slachtoffer vraagt hoe ze al dat geld verdient, zal de oplichter haar “geheim” onthullen en het slachtoffer vragen haar te volgen door te investeren in cryptocurrency’s.

De oplichter stuurt dan een link naar een Initial Coin Offering (ICO). De FSMA waarschuwt echter dat de link het slachtoffer zal doorverwijzen naar een “frauduleus online handelsplatform, vaak in het Engels of Chinees”.

Tinder is populair door corona

De scammers weten wat ze doen, Tinder is mateloos populair in tijden van corona. Nu we meer tijd hebben en binnen moeten zitten wordt de app massaal gedownload. Het Amerikaanse Match.com is eigenaar van bekende datingapps, waaronder Tinder, OKcupid en Hinge. In het derde kwartaal gebruikten wereldwijd gemiddeld 10,8 miljoen mensen een van hun apps. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 9,6 miljoen.

Ook op Facebook

Naast Tinder gebruiken oplichters ook Facebook om slachtoffers in de val te lokken. De FSMA legt dit uit:

“Oplichters publiceren bijvoorbeeld op het account van een van je vrienden een post die opschept over een beleggingsaanbod dat een uitzonderlijk rendement oplevert. Als je op die post klikt, zullen de oplichters je meestal heel snel bellen om hun frauduleuze aanbod voor te stellen.”

Ondertussen waarschuwt de toezichthouder degenen die willen investeren om op hun hoede te zijn voor investeringen die een volledig disproportioneel rendement beloven.

De FSMA voegt eraan toe “waar een rendement te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.” De FSMA moedigt beleggers aan om eigen onderzoek te doen voordat je investeert in een bedrijf of cryptocurrency.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.