Consumenten willen kunnen betalen met bitcoin, het is de toekomst van het financiële systeem

Je koffie betalen met bitcoin. Het is op dit moment nog allesbehalve een realiteit, al lijkt daar met de introductie en opkomst van het Lightning Netwerk en andere vormen van adoptie door grote betaalgiganten langzaam maar zeker verandering in te komen. Volgens een onderzoek van betaalnetwerk Mercuryo is een groot deel van de consumenten ervan overtuigd dat betalingen doen met bitcoin de toekomst is.

57 procent van de respondenten in het onderzoek van Mercuryo geeft te geloven dat bedrijven die bitcoin accepteren als betaalmiddel zichzelf een goede dienst bewijzen. Een ander interessant resultaat uit het onderzoek is dat meer dan 33 procent van de bedrijven die eraan deelnamen aangaven dat consumenten hen gevraagd hebben om bitcoin betalingen te accepteren. Het lijkt erop dat de wereld langzaam warmloopt voor de grote belofte van bitcoin om te fungeren als een wereldwijd betaalnetwerk. Wat best bijzonder is, als je bedenkt dat bitcoin pas een kleine 13 jaar bestaat.

De ontwikkeling van bitcoin als asset

Voor ons als Nederlanders is bitcoin op dit moment voornamelijk interessant als spaarmiddel. Betalen met bitcoin is vrijwel nergens mogelijk, maar je vermogen parkeren in bitcoin is eenvoudiger dan ooit. Op zich is dat allemaal niet gek als je bedenkt dat bitcoin pas 13 jaar bestaat en de technologie op zichzelf niet gebouwd is om alle financiële betalingen ter wereld te ondersteunen. Het Bitcoin netwerk kan immers maar 7 transacties per seconde verwerken.

Bitcoiners roepen dan ook dat je Bitcoin zelf vooral als een settlement laag moet zien. Wat betekent dat het een laag in het betaalsysteem is waar vooral grote financiële instellingen mee werken om met elkaar af te rekenen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je in de toekomst jouw bitcoin bij een bank onderbrengt en met een betaalkaart van de bank overal kunt betalen. Jouw dagelijkse transacties raken daarmee niet de blockchain zelf.

Banken kunnen vervolgens onderling aan het einde van de dag de Bitcoin blockchain gebruiken om de balansen met elkaar weer gelijk te trekken. Wil je volledig los van het bancaire stelsel opereren? Dan is het Lightning Netwerk mogelijk een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar heeft de potentie om iedereen volledig het beheer over zijn eigen vermogen te laten houden en Bitcoin te schalen naar het niveau dat nodig is om alle wereldwijde transacties te faciliteren.

75 procent van bedrijven gelooft in bitcoin als betaalmiddel

Terug naar het onderzoek van Mercuryo over bitcoin als betaalmiddel. Interessant is namelijk dat 75 procent van de grote bedrijven die hebben deelgenomen verwacht dat bitcoin in de toekomst onderdeel is van vrijwel iedere vorm van financiële transacties. 72 procent van de grote bedrijven binnen de betaalsector verwacht zelfs dat bitcoin de toekomst van betalingen is. Meer dan 75 procent zag ook een toename in de vraag van consumenten naar de mogelijkheid om te betalen met bitcoin.

Alles bij elkaar lijkt het onvermijdelijk dat bitcoin een steeds grotere rol gaat spelen in het wereldwijde betaalnetwerk. Hoe groot die rol uiteindelijk gaat worden en in hoeverre overheden dat toelaten moet nog blijken. Het lijkt immers onwaarschijnlijk dat overheden zomaar hun monopolie op de geldpers opgeven en aan de kant gaan voor bitcoin.

Aan de andere kant kun je beargumenteren dat de opkomst van bitcoin een ontwikkeling is dit lastig is tegen te houden. Vanuit dat perspectief bezien kan het juist een slimme zet zijn om bitcoin te omarmen, in plaats van het tegen te werken. Mocht het een succes worden en heb jij als land een gunstig vestigingsklimaat voor bitcoiners? Dan kan dat een enorme economische boost voor het land betekenen. Precies dat is hetgene waar El Salvador momenteel vol op lijkt in te zetten.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • WC Eend had ook eens een dergelijk onderzoek over de acceptatie van WC Eend?

    26 december 2021
  • als je aan 0,5 % van de bitcoin consumenten vraagt of zij ermee willen betalen en er reageert dan 30% positief is dit dan 30 % van alle consumenten ????? wie kan hier nou niet rekenen???

    27 december 2021