Stuur bitcoin naar de toekomst met deze tijdcapsule

Onderzoekers in Moskou bouwen aan een nieuwe dienst waarmee gebruikers digitale gegevens via blockchain kunnen overdragen aan hun erfgenamen, waaronder private keys. De Russische tijdcapsule zal in staat zijn om andere privé-informatie op te slaan en door te geven, zoals informatie over de verblijfplaats van waardevolle voorwerpen.

Gemoedsrust voor investeerders

Het project is een samenwerking tussen experts van drie Russische universiteiten: Lomonosov Moscow State University, National Research Nuclear University en Moscow State Institute of International Relations. Ze werken dus aan een project om cryptohouders de gemoedsrust te geven dat hun digitale activa na hun dood niet verloren gaan. De service zal gebaseerd zijn op blockchain-technologie, meldde RIA Novosti, waarbij hij het Russische National Technology Initiative Platform citeerde.

Het team bouwt nu aan een website waarop mensen de kostbare informatie kunnen opslaan, deze zal worden gecodeerd en klaar worden gemaakt voor overdracht aan bepaalde personen, aldus projectmanager Dmitry Izvekov. ‘Dit kan alleen gebeuren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan en niet eerder dan zes maanden nadat de gegevens zijn geüpload. Met de service kunt u digitale gegevens en activa veilig opslaan, van wachtwoorden voor sociale netwerken tot sleutels tot bitcoin-wallets.’

Niet alleen cyrptocurrency

Abonnees kunnen de Russische tijdcapsule ook gebruiken om foto’s, tekstbestanden, videoberichten en zelfs locatiegegevens van waardevolle spullen te bewaren die bijvoorbeeld bij een onverwacht overlijden aan erfgenamen kunnen worden doorgegeven. Een gebruiker zal een link moeten sturen naar een gekozen ontvanger die zijn eigen account moet opzetten om toegang te krijgen tot de informatie. De tijdcapsule gaat alleen open op een vooraf bepaalde datum in de toekomst.

De versleutelde gegevens worden opgeslagen op Sbercloud, een cloudservice die is ontwikkeld door een van de grootste banken van Rusland, Sberbank, en waarvan een back-up wordt gemaakt op Dropbox en andere platforms. Elke gebruiker mag gratis twee capsules opsturen. De makers hopen tot 3 miljoen roebel (ongeveer 35 duizend euro) in te zamelen om het project te financieren. Het is de bedoeling dat de dienst gelanceerd wordt zodra deze aan populariteit wint, vervolgens worden ook aanvullende diensten aangeboden.

Vorig jaar hield BLOX een onderzoek over hoe Nederlanders dit hebben geregeld. Wat blijkt? Slecht 3% heeft hun cryptobezit opgenomen in het testament.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.