Bitcoin nieuws

Toon Schraven bij RTV Utrecht: “Bitcoin is het internet van het geld”

Voor veel Nederlanders is bitcoin nog onbekend terrein. Is het pure speculatie? Een betaalmiddel? Of een belegging voor de lange termijn? Marketeer Toon Schraven van BTC Direct schoof vanmiddag aan bij RTV Utrecht om deze vragen te beantwoorden.

Bitcoin is geld

De waarde van bitcoin blijft stijgen, de teller staat nu rond 50.000 euro. Maar wat is bitcoin eigenlijk? Eigenlijk is dat heel simpel, volgens Schraven: ‘Bitcoin is geld. Net zoals de euro of goud, maar dan digitaal.’

Maar wanneer is iets geld? Je kan geld uitleggen aan de hand van drie functies. Ten eerste is geld een oppotmiddel. Een manier om je waarde te beschermen. Dat kan met vastgoed, maar ook met bitcoin. Ten tweede is geld een ruilmiddel, een manier om iemand te betalen.

En de derde functie van geld is een rekeneenheid. Omdat je betaalt in euro’s, kan je iets ook in euro’s uitdrukken. Bijvoorbeeld een pak melk, of benzine aan de pomp. Maar zo ver is bitcoin nog niet. Toon Schraven:

“Bitcoin is op dit moment net in de eerste fase aanbeland. Een manier om je vermogen te beschermen, een oppotmiddel. En ook dat is heel interessant.”

Niemand is de baas over bitcoin

Het grote verschil met fiat-geld, zoals de euro of de dollar, is dat er niemand ‘aan de knoppen’ zit. En dat is een groot voordeel: “Kijk maar naar de financiële crisis van 2008, of het loslaten van de goudstandaard in 1971. Wat fout is gegaan bij fiat-geld, kan niet fout gaan bij bitcoin.”

Schraven gaat verder: “Dit komt omdat bitcoin decentraal is. Er is geen centrale bank, of geen centraal orgaan dat macht kan uitoefenen op bitcoin. Het netwerk wordt onderhouden door computers die het protocol veilig houden. Niemand is de baas.”

Bitcoin is het internet van het geld

Bitcoin is bedacht in 2008, als reactie op de misstanden in de financiële wereld. Door een persoon, of een groep personen, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Maar deze anonimiteit heeft juist iets moois, vertelt Toon Schraven: “Satoshi heeft bitcoin vrijgegeven aan het internet.”

“Je kan bitcoin ook wel vergelijken met het internet. Iedereen kan het gebruiken, en het doet er niet toe wie het internet heeft ontworpen. Bitcoin is het internet van het geld.”

Bescherm jezelf tegen inflatie

Maar wat kan je als gewone burger eigenlijk met bitcoin? “Die kan bitcoin gebruiken om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Bitcoin is het meest schaarse monetaire netwerk, er zullen slechts 21 miljoen bitcoins kopen. Op korte termijn schommelt de waarde, maar op lange termijn blijft de prijs stijgen.”

Je hoeft niet rijk te zijn om bitcoin te kopen, je kan al vanaf 1 euro in het bezit zijn van je eerste stukje bitcoin. Bijvoorbeeld via de app BLOX. Schraven: “In de begindagen van bitcoin was het kopen een technisch proces. Tegenwoordig kan het al gewoon via een simpele iDEAL-transactie op je telefoon.”

 

Deel
Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Bitcoin en altcoins diep in het rood, maar markt kan snel sterker worden

De cryptocurrency koersen kleuren weer dieprood. Bitcoin heeft ten opzichte van gisteren 4,4% moeten inleveren…

1 uur geleden

Crypto recap 18 mei: Ethereum (ETH), mining in China, en een bijzondere Japanse bank

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

11 uur geleden

Nederlandse toezichthouder AFM: bitcoin en andere crypto nog niet geschikt als betaal- of beleggingsmiddel

Een Nederlandse toezichthouder zegt dat crypto nog niet het juiste middel is voor investeringen.Paul-Willem van…

15 uur geleden

Cloudflare gaat Ethereum node draaien in experiment om ‘beter internet te bouwen’

Cloudflare is een web-beveiligingsbedrijf dat experimenteert met Web3 netwerken die Proof-of-Stake omarmen. Ethereum is daarbij…

19 uur geleden

Bitcoin analyse: de angst is al 2 jaar lang niet zo hoog geweest

Steeds meer mensen worden onzeker van bitcoin. De koers schommelt al een aantal dagen rond…

21 uur geleden

44 centrale banken praten in El Salvador over Bitcoin en financiële inclusie

Sinds dinsdag zijn 44 vertegenwoordigers van verschillende centrale banken en financiële instellingen neergestreken in El…

1 dag geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-