5 tips om Bitcoin op het laagste punt te kopen
Vaak richten we ons alleen op de korte termijn. Niet gek ook, het is leuk om te zien wanneer bitcoin honderden euro’s in een uur stijgt. Toch helpt het om ook de lange termijn in de gaten te houden. En wat dat betreft staat bitcoin er goed voor, de top lijkt nog lang niet in zicht.
Deze analyse is een samenvatting/verdieping van de opsomming van analist Byzantine General op Twitter, hij deelde een lijst met tientallen redenen waarom hij positief is over bitcoin op de lange termijn.
My bull case for #bitcoin thread.
This will be a summary of some of the more interesting reasons why I'm bullish mid to long term.
TLDR at tweet 25.$BTC
1/
— Byzantine General (@ByzGeneral) September 26, 2020
Bitcoin is nog steeds ondergewaardeerd
Kijken we naar verschillende indicatoren, dan is bitcoin nog steeds ondergewaardeerd. De bitcoin koers heeft dus nog voldoende ruimte om te stijgen.
Een manier om dat te ontdekken is via de bitcoin contango Index. Contango is een term die uit de traditionele financiële wereld komt, het betekent dat de prijs van bitcoin hoger is op de futuresmarkt dan op de spotmarkt. Op de grafiek hieronder zie je de vier-uursgrafiek van bitcoin, daaronder zie je de bitcoin contango index.
Hoe werkt deze indicator? Daarvoor is het eerst handig om het verschil te weten tussen de futuresmarkt en de spotmarkt.
Met bitcoin futures speculeer je op de koers van bitcoin, zonder zelf bitcoin te bezitten. Dat kan bijvoorbeeld bij beurzen zoals BitMEX. Op de spotmarkt kan je wel direct bitcoin kopen, denk aan BTC Direct en BLOX.
Is er sprake van contango, dan is de prijs van bitcoin op de futuresmarkt dus hoger dan op de spotmarkt. De waarde op de contango index is in dat geval hoger dan 0.
Het tegenovergestelde van contango is backwardation, dat houdt in dat de prijs van bitcoin hoger is op de spotmarkt dan op de futuresmarkt. In dat geval is de waarde van de index lager dan 0.
Op de grafiek zie je dat de bitcoin contango Index op dit moment lager is dan 0, er is dus sprake van backwardation. Vaak is dat een gunstig teken, de koers heeft dan een bodem gevonden. Dat zie je aan de groene lijnen op de koersgrafiek en op de indicator.
Op lange termijn top ook nog niet in zicht
De bitcoin contango index geeft je een beeld van de korte termijn. Maar ook op de lange termijn ziet de koersgrafiek er gunstig uit. Je kijkt hieronder naar de bitcoin koers van 2011 tot en met nu. De lijnen onder en boven de koers is de 2-jaars moving average multiplier. Dat klinkt ingewikkeld, maar deze indicator is eigenlijk best eenvoudig. Je kan deze gebruiken om toppen en bodems te ontdekken.
Moving average staat voor bewegend gemiddelde, of voortschrijdend gemiddelde. De twee jaar moving average geeft dus de gemiddelde koers van bitcoin van de afgelopen twee jaar. Dat is de groene lijn die je onder de koersgrafiek ziet. De rode lijn is dezelfde lijn, maar dan vermenigvuldigd met vijf.
De informatie die je hieruit kan aflezen is betrekkelijk eenvoudig. Duikt de koers onder de groene lijn? Dan heeft bitcoin een langetermijn-bodem gevonden. Dat is een fantastisch moment om bitcoin te kopen. Maar komt de prijs boven de rode lijn, dan is het tijd om te verkopen. Vaak volgt er daarna namelijk een grote correctie.
Op dit moment beweegt de prijs nog steeds tussen beide lijnen, het dichtst in de buurt van de groene lijn. De koers heeft alle ruimte nog om te groeien.
Andere indicator vertelt hetzelfde
Een andere indicator die ongeveer hetzelfde laat zien is de 200WMA heatmap. Deze indicator gaat uit van de maandelijkse groei van de 200-weken moving average. Deze moving average klinkt willekeurig, maar deze lijn geeft de trend van bitcoin voor de lange termijn goed aan. Nog nooit heeft de bitcoin koers de week onder deze lijn gesloten.
De bolletjes op de grafiek geven aan hoeveel procent de 200-weken moving average groeit per maand. Is dit percentage hoger dan 10? Dan kleuren de bolletjes geel, oranje of zelfs rood. Dat is het moment om op te letten, het gemiddelde stijgt dan te snel en vaak komt er daarna een correctie.
Maar dat is nu nog ver weg. De bolletjes zijn nu nog blauwgekleurd, dat betekent dat de 200-weken moving average maandelijks stijgt met 2 tot 6 procent. Dat is een gezonde stijging, de top lijkt nog lang niet in zicht.
Sentiment is negatief terwijl prijs hoog is
Ook opvallend is dat het sentiment negatief is, terwijl de bitcoin koers hoger is dan 10.000 dollar (8.554 euro). Een negatief sentiment klinkt niet goed, maar vaak moet je in dat geval juist andersom denken. Of zoals Warren Buffet zegt: ‘Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.’ Eigenlijk is dit dus juist een goed koopmoment.
Het negatieve sentiment blijkt uit de social sentiment indicator van analysebedrijf Santiment, de oranje lijn staat op het laagste punt in twee jaar tijd. Investeerders zijn nu dus zelfs negatiever over bitcoin op social media dan wanneer de koers nog maar 3.100 dollar (2.651 euro) was.
Ook Fear & Greed indicator van Alternative laat zien dat er nog steeds angst heerst op de bitcoinmarkt. Deze indicator is naast het sentiment op social media een gewogen gemiddelde van andere factoren. Denk aan koersbeweeglijkheid, handelsvolume, trends op google en de marktdominantie van bitcoin.
Dat angst regeert terwijl de koers nog steeds hoog is, is gunstig. Dat betekent dat de prijs van bitcoin in de komende weken juist kan gaan stijgen.
Kortom: op korte termijn kan de koers veel bewegen maar op lange termijn ziet de toekomst er gunstig uit voor bitcoin!
Patrick
/
Was het maar zo eenvoudig
29 september 2020Anoniem
/
Ach hij moet het nog leren, net afgestudeerd
30 september 2020