Deze top 5 cijfers moet je weten als je crypto hebt, of juist wil investeren

Als je de richting van de cryptomarkt wil voorspellen, dan is data eigenlijk je enige houvast. Gelukkig bieden blockchains oneindig veel interessante data om mee te pielen. In dit artikel checken we de belangrijkste cijfers die je moet weten als je crypto hebt. Alle data komt van coinmarketcap.

Banner Bitcoin 2 (telephone)

Totale waarde cryptomarkt

Een veelgehoorde term is market cap. Market cap, of “marktkapitalisatie,” is een eenvoudige manier om de grootte van een cryptomunt te begrijpen. Het laat zien hoeveel alle uitgegeven munten samen waard zijn.

Je kunt de market cap van een cryptomunt berekenen door de huidige prijs van één munt te vermenigvuldigen met het totale aantal munten in omloop. Als een munt bijvoorbeeld 10 euro waard is en er zijn 1 miljoen munten in omloop, dan is de market cap 10 miljoen euro.

Je kan ook naar de market cap van de hele cryptomarkt kijken, zoals in de grafiek hierboven. Dan heb je het over de totale waarde van alle crypto’s bij elkaar opgeteld. Op dit moment is de waarde 2,15 biljoen dollar (T staat voor trillion, dat is in het Nederlands biljoen).

Dit getal is de afgelopen maand iets gestegen, maar als je iets uitzoomt, dan is er sinds april een dalende trend zichtbaar. Toen haalde Bitcoin zijn all time high.

Verdeling crypto-taart

Hoe is die market cap opgebouwd? In de grafiek hieronder zie je dat van die 2,15 biljoen dollar, meer dan de helft bestaat uit Bitcoin. Het percentage in het groen laat zien wat de procentuele verandering is vergeleken met een jaar geleden.

Op dit moment is de Bitcoin dominantie op de totale cryptomarkt 56,3%. Die dominantie is altijd al hoog geweest. In het blauw hieronder zie je Bitcoin. Maar interessanter is om te kijken naar alle andere kleuren.

Wat je ziet in de grafiek is de geboorte van Ethereum, groen neemt vanaf 2015 steeds meer ruimte in. De echte pieken van de altcoins (ofwel de dalingen van bitcoin in het blauw), zijn tijdens de bullmarkten.

Bitcoin stijgt dan in waarde, tikt een all time high aan, maar altcoins stijgen nog veel harder! Dat is tijdens de huidige cyclus (nog) niet gebeurd.

Soms ben je gewoon te bang

Veel investeerders leven op vibes, op sentiment. Ze laten hun emoties de baas worden over hun handelen. Soms kan dit bestaan uit het investeren in een coin omdat iemand anders er lovend over is, of omdat je Shiba Inu hondjes zo schattig vindt.

Het kan ook een steunbetuiging zijn aan een of andere technocraat of juist een bijdrage aan decentralisatie.

Maar ook vibes zijn te vatten in getallen. Dit wordt de fear and greed index genoemd. Is de markt bang of juist hebberig? Over het algemeen geldt dat als de koers hard daalt, dan wordt de markt bang. Maar aan de andere kant, hoe banger de markt, des te meer kansen er liggen.

Op dit moment is de markt in neutraal gebied. We weten met z’n allen even niet of we hebberig of juist bang moeten zijn. Wat we wel weten is dat de zomer geen pretje was voor de cryptomarkt. De fear and greed index kwam geregeld onder de 40 uit.

Bitcoin nadert all time high, maar niemand heeft het in de gaten

De laatste grafiek die we willen laten zien is die van het handelsvolume. Het volume is belangrijk voor traders omdat het inzicht geeft in de activiteit en interesse in een bepaalde munt.

Een hoog volume betekent dat er veel mensen handelen, wat kan duiden op een sterke marktbeweging of verhoogde interesse. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er goed nieuws is over een bepaalde munt of als de prijs snel stijgt of daalt.

Aan de andere kant, een laag volume kan betekenen dat er minder interesse is of dat de markt rustig is. Dit kan betekenen dat de prijs stabiel blijft of dat er niet veel grote bewegingen worden verwacht.

Wat we nu zien is dat het volume relatief laag is, ook al lijkt Bitcoin langzaam weer naar boven te klimmen. De all time high van Bitcoin is maar een stijging van 16% verwijderd, maar dat lijkt het grote publiek zich niet te realiseren. Dat is wat je kan concluderen uit deze laatste grafiek.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Mooie begrijpelijke uitleg Thx

    25 september 2024