Topdrukte op de bitcoin blockchain: wat kan je doen voor een snelle transactie?

Bitcoin blijft records verbreken, en dat zie je niet alleen aan de prijs. Op de bitcoin blockchain is het nu ook weer ouderwets druk. Sommige transacties lopen daarom vertraging op. Hoe komt dat? En wat kan je doen als je zelf bitcoin hebt?

Drukte op het bitcoin netwerk

Alle bitcoin transacties worden verwerkt op de bitcoin blockchain. Dat is een digitaal grootboek waarin je alle transacties kan terugvinden, helemaal tot aan 2009.

Elke tien minuten wordt er een blok met transacties toegevoegd aan de bitcoin blockchain. Dit gebeurt door miners, deelnemers op het netwerk die hun computerkracht inzetten om transacties te verwerken.

Een blok heeft een beperkte grootte, iets groter dan 1 MB. Wordt het druk op de bitcoin blockchain? Dan staat jouw transactie in de wachtrij. Op dit moment staan er ruim 96 duizend transacties in de wachtrij.

Hogere transactiekosten

Bitcoin transacties worden dus verwerkt door bitcoin miners. Het kost veel computerkracht om transacties te verwerken. Daarom krijgen deze miners een beloning in de vorm van transactiekosten (fees).

De fees zijn de kosten die je meegeeft aan jouw bitcoin transactie voor een snellere verwerking.

Het is belangrijk om te weten dat transacties in de wachtrij niet chronologisch op een rijtje worden gezet. Vaak verwerken miners eerst de transacties met de hoogste fees. Simpel gezegd: geef je meer fee mee? Dan wordt je transactie sneller verwerkt.

Ongeveer 3 euro voor een snelle verwerking

De fees worden berekend in sat per byte. Een sat is een honderd miljoenste van een bitcoin, en een byte is een eenheid om de grootte van je transactie uit te drukken.

Erg technisch allemaal, maar gelukkig berekenen de meeste wallets automatisch hoeveel fee je een transactie moet meegeven.

Op deze website zie je hoeveel fee je moet meegeven voor een snelle verwerking, zodat jouw transactie in het eerstvolgende blok wordt verwerkt. Dat komt op het moment van schrijven neer op omgerekend 3,39 euro voor een gemiddelde transactie.

Geen gedoe?

Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kan je beter gebruikmaken van de alles-in-één cryptocurrency trading app BLOX. Handel in de populairste cryptomunten, check de koersen en bepaal pijlsnel je ideale koopmoment. Technische kennis is niet nodig, iedereen kan het!Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.