Bitcoin en crypto krijgen het zwaar tot eind 2023, maar daarna volgt grote opleving

De koersen van bitcoin en vrijwel alle andere cryptocurrency’s verkeren al een tijdje in zwaar weer. Volgens Bobby Ong wordt het er de komende 12 tot 18 maanden niet beter op, en dat heeft allemaal te maken met de reactie van centrale banken op de inflatie.

Fed zal rente blijven verhogen

Ong is een van de oprichters van GoinGecko, een populaire website om crypto’s te vergelijken. Zijn voorspelling is dat de komende 12 tot 18 maanden een uitdaging zullen zijn omdat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen om de inflatie te temmen.

Daarnaast beweegt de cryptomarkt mee op de golven van de aandelenmarkten. Als aandelen een correctie krijgen, dan verwacht Ong dat crypto mee naar beneden beweegt.

Hij zei:

“De Fed heeft geen andere keuze dan de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen. De waardering van groeiaandelen is zeer gevoelig voor i/r en wordt onder druk gezet. Met de betrokkenheid van instellingen is crypto nu sterk gecorreleerd met TradFi en wordt het gezien als een tech aandeel / risicovol actief, dus het krijgt ook een flinke deuk. Veel beursgenoteerde technologieaandelen hebben hun marktkapitalisatie de afgelopen 6 maanden met 75% zien dalen. Zijn we bijna bij de bodem?

Helaas staan ​​we nog maar aan het begin van de cyclus van renteverstrakking door de Fed. De Fed zal de komende kwartalen de rente voortdurend moeten verhogen om de inflatie te bedwingen en er komt nog meer pijn. We hebben ons team verteld dat de komende 12-18 maanden uitdagend zullen zijn.”

Het wordt geen korte bearmarkt

Ong gelooft dat de bearmarkt lang zal duren, en CoinGecko moet ‘zich voorbereiden op moeilijke tijden, voorzichtig zijn met uitgaven, zich concentreren op het optimaliseren van inkomsten en dingen bouwen die de gemeenschap wil. Nu is het tijd om de mouwen op te stropen en te bouwen voor de volgende cyclus.’

Hij wees er ook op dat CoinGecko geen werknemers zal ontslaan tijdens de bearmarkt, althans, dat is het streven.

Markt verwacht dat bitcoin daalt

Het is niet voor niets dat het spreekwoord ‘sell in may, and stay away’ zoveel tractie krijgt. De maand mei is historisch gezien geen goede maand voor de markten. Vorig jaar mei was er een flinke crash en ook dit jaar hebben de koersen flink ingeleverd.

Zoals Ong al tweette, we zijn er nog niet. Dit wordt cijfermatig onderbouwd door onderzoek van Delphi Digital zien. Zij laten zien dat handelaren lage verwachtingen hebben van het koersverloop op korte termijn. De put/call-ratio voor de open interest in bitcoin stond op 18 mei op 0,72. Dit is het hoogste in de afgelopen 12 maanden.

“Een hoge put/call-ratio geeft aan dat beleggers speculeren dat Bitcoin zal blijven dalen, of het zou kunnen betekenen dat beleggers hun portefeuilles afdekken tegen een neerwaartse beweging.”

“Afgelopen april was de put/call-ratio zo hoog als 0,96 voordat de prijs van Bitcoin in mei 2021 met meer dan 50% daalde”, voegde het bedrijf eraan toe.

Correlatie aandelenmarkt en bitcoin

Dylan Leclair en Sam Rule schrijven in hun laatste nieuwsbrief dat de correlatie tussen de aandelenmarkt en bitcoin niet valt te ontkennen. Zij gaan ook in op de rol die de Amerikaanse centrale bank hier in speelt:

“De Federal Reserve is op een missie om het beruchte welvaartseffect te reverse-engineeren, met het idee dat dalende activaprijzen het consumentenvertrouwen en de uitgaven zullen temperen en de ongekende inflatie die overal ter wereld wordt waargenomen, zullen vertragen.”

Ze denken dat bitcoin hier niet immuun voor zal zijn, als de markten dalen, dan zal bitcoin ook onder druk komen te staan. Maar gezien de koers van de afgelopen maanden kan je stellen dat een groot aantal investeerders die gevoelig/paniekerig zijn voor dalingen de markt al hebben verlaten.

“Het is niet duidelijk hoeveel speculanten er nog over zijn die verkopen via spotmarkten of de bitcoin shorten via derivaten. Het is waarschijnlijk dat een horde shorts zich zal opstapelen in een poging om bitcoin de afgrond in te duwen.”

Ontkoppeling en opleving

Dat is nu eigenlijk al zichtbaar in de grafiek van Delphi. Maar volgens de twee schrijvers zal dit uiteindelijk leiden tot een grote opleving van de prijs van bitcoin: “Dit zorgt waarschijnlijk voor de ontkoppeling van andere risicoactiva die de afgelopen maanden zo nauw gecorreleerd zijn met bitcoin.”

Ofwel, maak je riemen vast. De komende 18 maanden (tot eind 2023) wordt een wilde rit met veel koopmomenten. En als onze favoriete cryptocurrency alle aanvallen van centrale banken en shorters eenmaal heeft overwonnen, dan laat bitcoin niets heel van de aandelenmarkten.

Ohh en vlak daarna speelt er nog iets belangrijks, de bitcoin halving zal ergens in 2024 plaatsvinden en dat is traditiegetrouw de start van de bullrun.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • De gehele wereld economie staat op instorten boomen groeien niet tot aan de hemel geld is niets meer waard

  22 mei 2022
 • Tuurlijk…. ,na de halving in 2024 gaat de bitcoin ATH naar 500k dollar….🐂

  22 mei 2022
 • Vertaling: “Tech stock” – “Technische voorraad”. Niet alles klakkeloos overnemen van Google Translate, dit kan beter.

  23 mei 2022
  • Hoi Chris!

   Scherp van je, dankjewel! We hebben het meteen aangepast.

   Vriendelijke groet,
   Kasper Wienk

   23 mei 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.