‘Traditionele banken gebruiken 56 keer meer energie dan bitcoin’

Een nieuw onderzoek over de energieconsumptie, efficiëntie en schaalbaarheid van bitcoin zet het bankwezen in een slecht daglicht. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat traditionele banken 56 keer meer energie gebruiken dan bitcoin. Het onderzoek van Michel Khazakka schrijft dat bitcoin-betalingen “één miljoen keer efficiënter” zijn dan traditionele bankbetalingen.

Vier jaar aan onderzoek

Het werk van Khazzaka, een IT-ingenieur en cryptograaf, is gebaseerd op vier jaar aan onderzoek en stelt onder andere een nieuwe manier voor om de energieconsumptie van bitcoin te beoordelen. In een interview met Cointelegraph zegt Khazakka het volgende: “Het Bitcoin Lightning Netwerk en bitcoin in het algemeen zijn geweldig en hele efficiënte oplossingen die het verdienen om op wereldwijde schaal geadopteerd te worden. De uitvinding is briljant genoeg, efficiënt genoeg en krachtig genoeg om massa-adoptie te krijgen.”

Khazzaka, die in 2021 het consultancybedrijf Valuechain oprichtte, komt met een alternatief voor de manier waarop de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index de energieconsumptie van bitcoin beoordeelt. Door onder andere de levensduur van mining-apparatuur mee te nemen, als de mate waarin nieuwe IT-materialen in omloop komen, komt Khazzaka tot een energieconsumptie van 88,95 TWh per jaar. Dat is een stuk minder dan de energieconsumptie die Cambridge aan bitcoin toewijst.

De vergelijking met het bankwezen

Khazzaka is een betaalspecialist die in 2003 zijn dissertatie schreef over cryptografie en bitcoin ontdekte in 2011. Voor het traditionele bankwezen komt hij op een totaal energieverbruik van 4.981 TWh. Dit baseert hij onder andere op de geldcreatie, het transporteren van geld en de fysieke infrastructuur van banken. Op het moment van schrijven is het Bitcoin-systeem volgens Khazzaka 5,7 maal efficiënter dan het bankwezen.

Tel je daar het Lightning Netwerk bij op, dan kan het protocol in theorie meer transacties verwerken zonder daar extra energie voor te consumeren “en dat is magie” zo spreekt Khazzaka over bitcoin. Het onderzoek concludeert dat de combinatie van bitcoin en het Lightning Netwerk 194 miljoen maal efficiënter is dan het klassieke betaalsysteem.

Volgens Khazakka is de voornaamste conclusie van zijn onderzoek dat het bankwezen blockchain moet adopteren en misschien zelfs bitcoin. Hoewel de conclusie van Khazzaka verrassend kan zijn voor cypherpunks en anarcho-kapitalisten die niets met het bankwezen hebben, is de auteur ervan overtuigd dat de technologie het bankwezen kan verbeteren.

Bankwezen gebruikt 2,88 procent van alle energie

Als de cijfers in het onderzoek van Khazzaka kloppen, dan betekent dit dat het bankwezen verantwoordelijk is voor 2,88 procent van de wereldwijde energieconsumptie. In vergelijking daarmee stelt de 0,05 procent van bitcoin niets voor. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat het totale volume van bitcoin in het niet valt bij het traditionele bankwezen. Het onderzoek is een interessante nieuwe manier om naar het vraagstuk te kijken.

Bitcoin krijgt vanuit de traditionele hoek veel kritiek voor zijn energieconsumptie. Nu blijkt echter dat onze huidige systemen het nog een stuk slechter doen. Een op bitcoin gebouwd wereldwijd betaalsysteem zou daar een prachtige oplossing voor kunnen bieden. Dan draait de wereld op een eerlijke vorm van geld en verbruiken we daar ook nog eens minder energie voor. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het Lightning Netwerk echter nog wel wat stappen te zetten in gebruiksvriendelijkheid.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Grappig een onderzoek van een belanghebbende vergelijken met een onderzoek een onafhankelijke partij als Cambridge. Dit kan alleen in de wereld van Crypto

    18 juni 2022