Transactiekosten Ethereum op laagste punt in 2 jaar tijd, is dat dankzij de Merge?
De kosten voor het inschieten van een transactie op het Ethereum netwerk liggen op het laagste punt in twee jaar tijd. Opvallend is dat de totale hoeveelheid transacties en het aantal actieve adressen in diezelfde periode juist is toegenomen.
Geen haast meer
Waar mensen in de zomer van 2021 geen seconde wilden wachten met het kopen van een token, is iedereen nu wel bereid om te wachten op betere prijzen. Alles hoeft niet meer onmiddellijk en dat zien we meteen terug in de hoogte van de transactiekosten.
“Mensen hebben geen haast en willen niet meer betalen om transacties sneller doorgang te laten vinden”, aldus Simon Cousaert van The Block Research. De grote hype rondom Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens (NFTs) is overgewaaid.
Terwijl de transactiekosten op het laagste punt in twee jaar liggen, is het aantal dagelijkse transacties met 20 procent toegenomen en het aantal actieve adressen zelfs met 60 procent. In die zin is het dus niet de activiteit op Ethereum die gedaald is, maar is het puur het wegvallen van de haast die de transactiekosten drukt.
De populairste toepassingen op Ethereum
Als je investeert in Ethereum of daarover nadenkt, dan is het interessant om te weten waar mensen het platform voor gebruiken. In het geval van Ethereum zijn transacties met de ether token verreweg de populairste toepassing op het platform. Daarna komen we Uniswap en OpenSea tegen. Uniswap is een decentraal beursplatform dat de concurrentie wil aangaan met partijen als Coinbase en Binance. Opensea is de meest gebruikte NFT-marktplaats.
Verder zien we vooral activiteit op het gebied van stablecoins en projecten als de Ethereum Name Service (ENS), een protocol waarmee je domeinnamen kunt registreren op Ethereum.. Er is een groep mensen die ether beschouwt als een vorm van geld, maar voor de meeste mensen zijn het de DeFi-toepassingen die de toekomst van Ethereum vormen. Uiteindelijk hangt het succes van Ethereum grotendeels af van de adoptie van die toepassingen.
Steeds meer transacties op de tweede laag
De zogenaamde ‘tweede laag’ oplossingen moeten Ethereum uiteindelijk opschalen tot het niveau wat nodig is om duizenden transacties per seconde te verwerken. Dankzij tweede laag oplossingen hoeven niet alle transacties meer op de eerste laag, Ethereum zelf, gepubliceerd te worden.
Op dit moment zijn voornamelijk de ‘optimistic rollup’ oplossingen als Arbitrum en Optimism populaire ‘tweede lagen’ voor Ethereum. Met optimistic rollups is het mogelijk om data van de blockchain weg te houden, wat ruimte oplevert voor andere transacties. De transactiekosten dalen waarschijnlijk ook als gevolg van de populariteit van deze oplossingen. Het dagelijks aantal transacties bij zowel Arbitrum als bij Optimism zit namelijk in de lift.
De Merge, de transitie van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake, heeft in ieder geval geen effect op de transactiekosten, niet in directe zin. Het maakt uiteindelijk wel andere schaalbaarheidsoplossingen mogelijk, maar voor nu is het puur een verandering van het consensus mechanisme. Dat is de manier waarop het netwerk overeenstemming bereikt over de transactiegeschiedenis.
Op de lange termijn maakt de Merge het mogelijk om Sharding een realiteit te maken op Ethereum. Dit is een manier van schalen waarbij het netwerk in kleinere delen wordt opgesplitst. Dankzij deze splitsingen hoeft iemand die de Ethereum-software draait niet meer de volledige transactiegeschiedenis bij te houden. Zo hoeven individuen minder data te downloaden en op te slaan. Maar dat is toekomstmuziek, want Sharding is nog lang niet klaar voor het grote werk.