Is het feestje van Bitcoin voorbij? Wat zegt de trend?

Zit bitcoin nog steeds in een opwaartse trend? Of is het feestje (voorlopig) voorbij en is de trend negatief? Het hangt er helemaal vanaf hoe je er naar kijkt, en hoe ver je wil uitzoomen.

Rol van Elon Musk

Veel critici zien de bitcoin koers als speelbal van Elon Musk, en het is inderdaad makkelijk om die pessimistische gedachtegoed aan te hangen. Nadat Elon Musk had aangekondigd dat Tesla 1,5 miljard dollar had geïnvesteerd in bitcoin, gingen de markten door het dak. Maar de daling van deze maand begon ook toen hij aankondigde dat Tesla bitcoin niet meer zou accepteren omdat het schadelijk zou zijn voor het milieu.

Verschillende analisten en experts werpen hun licht op de huidige staat van de markt. De één vanuit de rol als technisch analist, en de ander kijkt naar de fundamenten.

Bitcoin breekt door ondersteuning

Gisteren legde Carter Braxton Worth, Chief Market Technician bij Cornerstone Macro, uit dat Bitcoin de bodem nog niet bereikt heeft.

De analist wordt door de Amerikaanse nieuwszender CNBC de Chartmaster genoemd, en hij legt uit dat Bitcoin zou kunnen blijven dalen totdat het steun vindt in de buurt van 40.000 dollar. Hij stelt dat twee belangrijke indicatoren op dat gebied samenkomen: het 150-dagen voortschrijdend gemiddelde en de eerste weerstand na de piek van januari 2021.

Daar zijn we inmiddels doorheen gezakt.

De huidige bitcoin koers bevindt zich momenteel in een historische ondersteuning. Gedurende zijn levensduur heeft Bitcoin in de loop van de tijd 11 identificeerbare crashes gehad. De gemiddelde verliezen van deze momenten schommelen rond de 55% vanaf de top – sommige waren meer dan 80%, terwijl andere rond de 30% schommelden.

Met andere woorden, bitcoin bevindt zich momenteel mogelijk in een beslissende ondersteuningszone die zich zou kunnen uitstrekken tot ongeveer 35.000 dollar als de neerwaartse trend van 55% aanhoudt. Sinds de laatste ATH heeft bitcoin ongeveer 40% verloren, waardoor alle winsten sinds de tweede week van januari 2021 verloren zijn gegaan.

Hij zegt dat ondersteuningsniveau’s kunnen veranderen en dat een analyse geen exacte wetenschap is.

Ondersteuning is geen triplexrand en betonnen vloer; het is een bovenmatras. Bitcoin zakt tot de ondersteuningszone, maar kan in steun wegzakken als een kind dat in een hotelkamer op het bed springt.

Fundamenten zijn niet veranderd

Maar anderen zijn niet zo pessimistisch en zien een fel licht aan het einde van de tunnel. De fundamenten van Bitcoin zijn niet veranderd en ze denken dat zodra de hype en angst verdwijnen, de natuurlijke opwaartse trend van Bitcoin zal doorgaan.

Karen Finerman, CEO van Metropolitan Capital, maakt deel uit van deze groep. Ook zij was te gast bij CNBC en kreeg tijd en ruimte om uit te leggen waar haar optimisme vandaan komt.

Finerman sprak over een onderzoek van de Bank of America, hierin staat de meeste traders een long hebben geopend op bitcoin. Ze gelooft dat veel momentum-traders meedeinen op de golven van de markt, maar de meerderheid van de investeerders stoppen hun geld in bitcoin vanwege de sterke fundamenten:

We hebben al vaker dalingen gezien die groter waren dan dit. De vraag is: geloof je nog steeds in de theorie achter Bitcoin? Ik eigenlijk wel. Ik ga long, ik ben al heel lang long aan het gaan … dus ik denk dat ik me in de overvolle handel van de wereld bevind.

Tijdens het gesprek voerden experts aan dat de aanwezigheid van institutionele investeerders en investeringsproducten voor Wall Street hebben geholpen om de markt volwassener te maken. Dit moet ervoor zorgen dat manipulatie van de markt wordt verbannen en het wijzigt de dynamiek van heel cryptocurrency.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Is de 200 WMA niet de belangrijkste steunpunt? Ik dacht dat deze nooit is doorbroken? Waar ligt dat op dit moment eigenlijk?

  19 mei 2021
 • Waarom wordt er nergens op Tether (scam) ingegaan en wat dit voor invloed heeft op de gehele markt? Ik vind het ongelooflijk dat je hier (bijna) niemand over hoort.

  19 mei 2021
  • Als het echt een scam is dan krijg je een bankrun en dondert de hele markt in elkaar, maar ik verwacht zelf dat zal daardoor wel iedereen naar de sterkste en grootse munt vlucht-> BTC.

   19 mei 2021
 • Verklaar u nader ivm ‘Tether & Scam’?
  Ook wel benieuwd naar de 200 WMA.

  Wellicht is het beter van nu niks te paniek verkopen. En gewoon te hodlen. Alleen heel erg weerhouden om de dip te kopen. Want heb dit al telkens gedaan en telkens dipte hij nog verder door.

  19 mei 2021
 • 200MA = 39.813 USD…

  19 mei 2021
  • en die is vanmorgen al doorbroken

   19 mei 2021