Donald Trump wilde bitcoin al in 2018 aanvallen, staat in nieuwe boek van John Bolton

Voormalig veiligheidsadviseur John Bolton heeft een nieuw boek geschreven over zijn tijd in het Witte Huis met Donald Trump. Het boek heet The Room Where It Happened en Forbes heeft al een inkijkje gekregen. Een van de bevindingen is dat president Trump al veel eerder dan onderstaande tweet van juli 2019 zijn afkeer tegen bitcoin uitte.

Voorproefje van boek

De Washington Examiner heeft vandaag een voorproefje van The Room Where It Happened gedeeld. Ze onthullen dat Bolton een gesprek bijwoonde tussen Trump en zijn minister van Financiën Steven Mnuchin. De president zou hebben gezegd dat Mnuchin achter bitcoin aan moet gaan. Het gesprek tussen Trump en Mnuchin ging over handelssancties en tarieven tegen China in mei 2018.

Als je dit verhaal wilt lezen dan moet je nog even wachten. Onder druk van het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt de uitgifte vertraagd.

De daad bij het woord voegen

Terwijl president Trump deze opmerking blijkbaar al in mei 2018 maakte, komt Washington nu pas in actie om de cryptomarkt te reguleren.

Vanaf 2019 maakte Mnuchin meerdere publiekelijke optredens, waar hij de mening van Trump over cryptocurrency’s verdedigde. Een paar dagen na de tweet boven aan dit artikel, zei de minister van Financiën tegen CNBC:

‘We kijken naar al het crypto-materiaal. We gaan ervoor zorgen dat we een uniforme aanpak hebben en ik denk dat er meer regelgeving zal komen van al onze agentschappen.’

Hierbij moet gezegd worden, dat deze woorden ingegeven zijn door de dreigende lancering van Facebooks munt Libra.

In februari van dit jaar zei Mnuchin tijdens een hoorzitting dat hij nieuwe vereisten voor cryptocurrency’s wil doorvoeren. Daarvoor wil hij de Financial Crimes Enforcement Network inschakelen. Uiteraard met de reden dat ze witwassen van geld via cryptocurrency willen voorkomen.

Niet alleen maar anti bitcoin

Maar Donald Trump omringt zich niet alleen maar met anti-bitcoinners. De Amerikaanse president heeft Mick Mulvaney in oktober 2018 benoemd tot chef van het Witte Huis. Mulvaney is (of was) pro-Bitcoin en noemde bitcoin zelfs een valuta die niet manipuleerbaar is door welke overheid dan ook.

De eerste publieke uitspraak van Mulvaney over cryptocurrency’s deed hij op juli 2014, toen hij Bitcoin Demo Day bezocht. Dit is een educatief evenement over crypto’s. Hij zei toen:

‘Mijn interesse in crypto is om te proberen ervoor te zorgen dat de overheid niet te snel handelt op zo’n manier dat het potentieel voor bitcoin wordt ingeperkt. Ik zie het potentieel voor bitcoin als een medium of exchange en als een transactie-instrument en ik zou het vervelend vinden als de overheid in een vroeg stadium beslissingen zou nemen die de groei vertraagt.’

In september 2016 richtte hij samen met het Democratisch congreslid Jared Polis de Blockchain Caucus op. Dit is een soort denktank voor collega politici om ze op de hoogte te houden van digitale valuta- en blockchain en om beleid op dat gebied te ontwikkelen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.