Trump kondigt reisverbod EU aan vanwege corona: Dow Jones, S&P500 en bitcoin omlaag

Sinds gisteren is het coronavirus officieel een pandemie, en landen wereldwijd nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo kondigde Amerikaans president Donald Trump afgelopen nacht een ingrijpend reisverbod aan. Vanaf aankomende vrijdag mogen personen een maand lang niet reizen vanuit Europa naar de Verenigde Staten. Financiële markten wereldwijd reageren meteen.

Dow Jones futures direct omlaag

De Amerikaanse aandelenmarkt opent pas om 14:30 uur Nederlandse tijd. Toch kun je nu al speculeren op de koers van de Dow Jones met Dow Jones Futures. Op die manier kun je ontdekken of het sentiment positief of negatief is, ook als de markt gesloten is.

Vannacht rond 02:00 uur kondigde Trump het reisverbod aan. Direct erna reageerde de markt, de waarde van Dow Jones futures dook direct met 4,6 procent omlaag. 

Ook de futuresmarkt van de S&P500 reageerde negatief:

Wereldwijde gevolgen

Amerika is niet het enige land waar de klappen vallen, op beurzen wereldwijd heeft de beslissing flinke gevolgen. De Nikkei index is een gewogen gemiddelde van de 225 grootste beursgenoteerde bedrijven die worden verhandeld op de Tokyo Stock Exchange in Japan. Die beurs was tijdens de beslissing van Trump gewoon open, direct om 02:00 uur ‘s nachts daalde de koers met 3,6 procent.

Euro stijgt juist vergeleken met dollar

De euro werd juist sterker (of de dollar zwakker, net hoe je het bekijkt). De koers steeg met 0,5 procent in een half uur tijd. Bij bitcoin gebeurt zoiets om de twee minuten, maar in de valutamarkt is dat een bijzondere beweging.

Bitcoin winsten van februari en maart weggeveegd

Ten slotte ontkomt bitcoin er niet aan, de slechte prestaties van alle financiële markten trekken de koers van de cryptomunt flink omlaag. Sinds de aankondiging van het reisverbod is bitcoin met bijna acht procent in waarde gedaald. Bitcoin is nu minder dan 8.000 dollar waard, en daarmee zijn alle winsten van februari en maart weggeveegd.

Het zijn gekke tijden, en cryptocurrency’s worden ook flink geraakt. We houden alle ontwikkelingen voor je in de gaten!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Frank Smits kan nog maar beter even blijven studeren, De wijze waarop bij de bitcoin de blockchai technologie is geimplementeerd laat aximaal zo’n 9 overschrijvingen per seconde toe. Op wereldschaal is dat helemaal niks. En gezien het energieverbruik van de bitcoin zijn dat ook 9 hele dure overschrijvingen per seconde. De bitcoin is dan ook louter een speculatie-object net als de tulpenbollen in de gouden eeuw. Succes net je verdere studie Frank!

    12 maart 2020