‘Donald Trump kan bitcoin niet zomaar verbieden’

De tweet van Amerikaanse president Donald Trump zorgde vorige week voor veel commotie. Sommigen vinden de tweet zorgelijk. Anderen zien de tweet als gratis publiciteit voor bitcoin en cryptocurrency.

Volgens econoom en Twitteraar Alex Krüger is er in ieder geval geen reden tot zorgen. Hij verwacht niet dat Donald Trump bitcoin kan verbieden:

Bitcoin is code

Het belangrijkste argument van Krüger: bitcoin is code, en code kan je niet zomaar verbieden. Om dat te begrijpen kunnen we kijken naar een voorbeeld in het verleden.

In 1995 mocht wiskundige Daniel Bernstein zijn werk niet publiceren van de Amerikaanse overheid. Bernstein schreef een encryptie-programma, en daar was de Amerikaanse overheid niet blij mee. Maar Bernstein gaf niet op en klaagde de overheid aan.

En hij kreeg gelijk. ‘Computertaal is precies dat: taal,’ schreef rechter Marilyn Hall Patel. Uiteindelijk bevestigde de rechtbank dit. Computercode heeft dezelfde grondwettelijke bescherming als een gedicht of een krantenartikel.

Aangezien bitcoin ook een computercode is, zal Trump het moeilijk krijgen om het zomaar te verbieden.

Overheid kan zich wel richten op ‘onramps’

Maar Trump kan zich wel richten op de ‘onramps’. Hiermee bedoelt Krüger bedrijven waarbij je bitcoin kan kopen met fiat valuta, zoals de dollar en de euro. Eigenlijk net een bedrijf zoals BTC Direct dus.

Dat kan bijvoorbeeld simpelweg door banken te verbieden diensten te verlenen aan cryptocurrency beurzen. Of door zoveel voorwaarden te stellen aan het verkopen van cryptocurrency dat het praktisch onmogelijk wordt.

Verschillende mainstream media berichten al dat Trump van bitcoin een issue heeft gemaakt voor de Amerikaanse verkiezingen van 2020. Maar of dat ook gaat gebeuren? Dat is nog maar de vraag.

Er is in ieder geval één presidentskandidaat die pro-crypto is, en dat is Andrew Yang. Hij staat erg open voor alle ontwikkelingen rondom cryptocurrency’s en digitale assets. In een eerder artikel kan je meer over hem lezen.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.