Donald Trump roept om negatieve rente, in navolging van andere landen

Zo’n beetje elke centrale bank van de wereld heeft onvoorstelbaar veel maatregelen getroffen om de eigen economie te ondersteunen tijdens de crisis van het coronavirus. De Fed is daar geen uitzondering op en wat Trump betreft, mogen ze nog een stapje verder gaan.

Rente verlagen

President Trump oefent druk uit op Fed-voorzitter Jerome Powell om de rente te verlagen naar onder nul en zo de Amerikaanse dollar te verzwakken.

Zolang andere landen de voordelen van negatieve tarieven genieten, moeten de Verenigde Staten dit geschenk ook accepteren. Grote getallen!

Trump sprak zijn steun uit voor negatieve rentetarieven nadat de adjunct-gouverneur van de Bank of England zei dat ze hier jarenlang over had nagedacht. Hiermee kunnen ze leren van de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank, Japan en Europa hebben al negatieve rentestanden.

Negatieve rente voor consumenten

Negatieve tarieven straffen banken voor het oppotten van geld, ze worden dus aangezet om dit geld uit te geven of uit te lenen. Dit beleid druppelt door naar de consument waardoor geld sparen op een bankrekening niet meer interessant is.

Negatieve rentetarieven kunnen ervoor zorgen dat leners betaald krijgen om geld te lenen door de geldschieter. Als een centrale bank de rente op minder dan nul zet, moeten kredietverstrekkers zoals banken hun centrale bank betalen om hun reserves aan te houden. Banken zouden die kosten dan aan hun klanten kunnen doorberekenen en vergoedingen voor positieve saldi in rekening kunnen brengen.

Interessant vraagstuk

Sommige economen zijn van mening dat negatieve rentetarieven nieuw leven kunnen blazen in stagnerende economieën, waardoor geld kan worden geïnvesteerd of uitgegeven. Andere economen denken juist dat een economie stagneert door negatief rentebeleid. Dat bevestigt ook Warren Buffett.

‘We doen dingen waarvan we het uiteindelijke resultaat niet weten’, zei Buffett op de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway over de mogelijkheid van negatieve rentetarieven in de Verenigde Staten. ‘Dit is het meest interessante vraagstuk wat ik ooit in de economie heb gezien.’

Fed handelt anders dan normaal

De tweet van Trump loopt vooruit op de toespraak van Fed-voorzitter Powell van vandaag. De verwachting is dat hij geen negatieve rente zal introduceren. Toch lijken beleggers hier niet helemaal overtuigd van te zijn.

Paul Ashwort van Capital Economics schreef dat de Fed tegenwoordig de reputatie heeft om onder druk van de markt te handelen.

Bitcoin speelt ander spelletje

Ondertussen is er een muntje met een tegenovergesteld beleid. Het beleid van bitcoin staat in schril contrast met het beleid van de euro en de dollar. Bitcoin is een deflatoire cryptocurrency en de uitgifte is transparant.

Eergisteren onderging bitcoin zijn derde halving, waarbij het aantal nieuwe bitcoins werd gehalveerd. Dat kon je al in 2009 voorspellen. En deze halveringen blijven zich voortdoen, elke 210.000 blokken krijgt bitcoin een sterkere stock-to-flow verhouding.

Vergelijk dit met negatieve rente en printers gevuld met oneindig papier en inkt van fiatvaluta, dan is makkelijk te voorspellen welke waardevoller wordt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.