Waarom herverkiezing Donald Trump juist slecht kan zijn voor Bitcoin
Donald Trump is al een tijdje bezig met een charmeoffensief naar de cryptowereld. Of dit een idee is van cryptomiljardair Peter Thiel, of dat Trump dit gewoon goede marketing vindt rond de verkiezingen, dat zullen we waarschijnlijk nooit weten.
Maar effectief is het wel, want het sentiment op social media is dat de meeste Amerikaanse bitcoiners voor Trump zijn.
Maar stel dat Donald Trump weer president van de VS wordt, is dat wel zo goed voor de Bitcoin koers? Analist Noelle Acheson heeft er een hard hoofd in en waarschuwt dat het economische beleid van Trump de cryptomarkt juist zou kunnen ondermijnen.
Hoge inflatie slecht voor Bitcoin
Acheson wijst erop dat verschillende Republikeinse voorstellen, zoals belastingverlagingen, tarieven en een zwakkere dollar, vaak bijdragen aan verhoogde inflatie. De afgelopen jaren hebben we gezien dat centrale banken hoge inflatie bestrijden met hoge rente, en dat is altijd slecht voor investeringen.
Lage inflatie en lage rentetarieven versterken over het algemeen risicovolle activa. Echter, hogere inflatie kan de groei van de cryptomarkt op korte termijn belemmeren. Deze dubbelzijdige situatie plaatst de markt in een kwetsbare positie, balancerend tussen mogelijke voordelen en aanzienlijke risico’s.
Belastingverlagingen, een veelvoorkomend Republikeins beleid, lijken in eerste instantie gunstig. Maar Acheson legt uit dat deze verlagingen kunnen leiden tot verhoogde consumentenbestedingen, wat de vraag en daarmee de prijzen opdrijft.
Deze verhoogde vraag versterkt de inflatie. Evenzo kunnen importtarieven, een ander kenmerk van Trump’s economische aanpak, de kosten van geïmporteerde goederen verhogen. Deze stijging wordt doorberekend aan consumenten, wat de inflatie verergert.
Trump wil zwakke dollar
Daarnaast merkt Acheson op dat een zwakkere dollar, een doel van Trump’s economische strategie, complexe implicaties heeft voor de cryptomarkt. Enerzijds kan een zwakkere dollar Amerikaanse exporten concurrerender maken in het buitenland, wat de economie een boost kan geven.
Anderzijds kan dit ook leiden tot hogere importprijzen, wat bijdraagt aan inflatie. Deze inflatiedruk kan de voordelen tenietdoen, vooral voor de cryptomarkt, die gedijt bij lagere inflatie en rentetarieven.
Ondanks deze zorgen ziet Acheson ook een mogelijke zilveren rand. Ze erkent dat in tijden van valutacrisis een zwakkere dollar cryptocurrency’s aantrekkelijker kan maken als alternatief bezit.
Deze aantrekkingskracht komt voort uit de gedecentraliseerde aard van crypto, wat kan dienen als een hedge tegen instabiliteit in de traditionele financiële markten.
Echter, dit potentiële voordeel zal waarschijnlijk niet alle risico’s die gepaard gaan met hogere inflatie volledig compenseren.