Bitcoin is niet te vergelijken met tulpenmanie Nederland

De Amerikaanse miljardair Ken Griffin noemde bitcoin eerder een moderne tulpenmanie, maar neemt dit weer terug. Sterker nog, hij wil dat zijn fonds vanaf volgend jaar cryptocurrency aanbiedt aan klanten.

Griffin is oprichter van CItadel en dit financiële bedrijf runt een internationaal fonds. Hij sprak met David Rubenstein van nieuwsplatform Bloomberg Wealth over de huidige markt. Hij zegt dat alle markten zich op een “zeer volatiel keerpunt” bevinden en dat komt uiteraard door de geopolitieke conflicten. 

Voortschrijdend inzicht

Tijdens het interview ging het uiteraard ook over cryptocurrency, anders zouden wij hier niet over schrijven. Door zijn eerdere uitspraken stond Griffin bekend om zijn sceptische houding tegenover crypto. Hij zei eerder dat cryptocurrency’s niet nodig zijn, maar hij lijkt zijn mening 180 graden omgedraaid te hebben.

“Het is redelijk om aan te nemen dat u ons de komende maanden zult zien werken aan het maken van markten in cryptocurrency’s.”

Bitcoin is tulpenmanie

Tijdens de bullrun van 2017 had niemand dit kunnen voorspellen, Grifiin zei toen: “Bitcoin heeft nu veel van de elementen van de tulpenbollenmanie die we honderden jaren geleden in Nederland zagen.” De bitcoin koers was op dat moment ongeveer 10.000 dollar. “Deze bubbels eindigen meestal in tranen. En ik maak me zorgen over hoe deze zeepbel kan eindigen.”

De vergelijking met de tulpenmanie klopt niet, maar hij had wel gelijk dat voor veel investeerders de bubbel in tranen eindigde. Bitcoin steeg binnen een paar maanden van 1.000 dollar naar 20.000 dollar. Daarna zakte de bitcoin koers in en daalde zelfs naar 3.000 dollar, het duurde drie jaar voordat BTC weer kon dromen van nieuwe hoogtepunten.

Cryptomarkt is 2 biljoen dollar waard

Tijdens het interview erkende Griffin dat hij het bij het verkeerde eind had. “Crypto is de afgelopen 15 jaar een van de grote verhalen in de financiële wereld geweest.” 

“En ik zal duidelijk zijn, ik heb in die periode in het nee-zeggerskamp gezeten. Maar de cryptomarkt van vandaag heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 2 biljoen dollar in ronde getallen, ik had dus ongelijk met mijn eerdere oproep.”

Gezonde, kritische houding

In november liet Griffin zich nog van zijn kritische kant horen, hij zei toen dat mensen gefocust zijn op nieuwe ideeën en dat hij zich zorgen maakte “dat een deel van deze passie misplaatst is als het gaat om cryptocurrency’s.”

Hij zegt dat hij nog steeds enigszins sceptisch is, maar “er zijn tegenwoordig honderden en miljoenen mensen op deze wereld die het daar niet mee eens zijn.”

Citadel analyseert wereldwijde markten met behulp van een reeks strategieën om investeringsrendementen te leveren aan zijn kapitaalpartners. Griffin wil dat het bedrijf de komende maanden crypto-activa in deze strategieën opneemt.

Twee grote investeringen

In januari kondigde Citadel Securities aan dat voor het eerst cryptobedrijven hebben geïnvesteerd in zijn fonds. Het gaat om 1,15 miljard dollar en deze werden geïnvesteerd door twee prominente crypto-venture capital-bedrijven Sequoia Capital en Paradigm. Na deze investering steeg de waarde van Citadel naar 22 miljard dollar.

Citadel heeft momenteel ongeveer 38 miljard dollar aan activa in beheer.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.