Lira daalt 17 procent na ingrijpen Erdogan, Bitcoin populair in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft Naci Agbal, baas van de centrale bank, ontslagen. Dat werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt. De centrale bank had vlak daarvoor de beleidsrente met 2 procentpunt verhoogd naar 19 procent. Vandaag is de lira 17 procent in waarde gedaald, niet gek dus dat het volk op zoek gaat naar een hedge tegen inflatie. Het zoekvolume naar bitcoin in Turkije op Google is dan ook ontzettend hard toegenomen.

Bron: Google Trends

De hoogste indexscore van bitcoin in Google Trends wereldwijd, is nog steeds eind 2017. Maar het Turkse zoekvolume wijkt af van de gemiddelde, wereldwijde indexcijfers. Sinds eind 2020 wordt er in Turkije verhoudingsgewijs veel meer gezocht op bitcoin dan in de rest van de wereld.

Turkse lira in vrije val

Dit is niet de eerste keer dat Erdogan de directeur van de centrale bank vervangt. Agbal werkte pas sinds november voor de centrale bank. Tussen 2015 en 2018 was hij minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau voor strategie en de begroting. Hij kreeg de taak mee om het vertrouwen in de lira te herstellen en er voor te zorgen dat de inflatie aan banden wordt gelegd. Agbal probeerde de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. President Erdogan is echter een verklaard tegenstander van hoge rentes, die hij de moeder van al het kwaad noemt.

Toch heeft Agbal sinds zijn aanstelling vijf keer de rente verhoogd, en die 2 procentpunt van afgelopen donderdag waren de druppel voor de president. Erdogan kan door een wetswijziging in 2018 zelf bepalen wie aan het hoofd staat van de centrale bank. De Turkse centrale bank heeft in de afgelopen vijf jaar vier presidenten gehad.

De valutamarkt reageerde bij het openen van de markt vanochtend op het ontslag van Agbal. De grafiek hieronder laat de waarde van de lira zien uitgedrukt in dollars.

Bron: tradingview

Lira kwakkelt al jaren

Dit is een harde daling, en lijkt te breken met een kortstondige stijgende trend. Maar Turkije heeft al veel langer te maken met een dalende lira en geen van de afgelopen vier centrale bankdirecteuren heeft het tij weten te keren. Ook lijken politieke keuzes de almaar dalende waarde niet te kunnen indammen. Hieronder zoomen we uit om naar de afgelopen zeven jaar te kijken. Dit tijdsbestek is niet gekozen om de lira in een slecht daglicht te zetten, maar de tool Tradingview biedt geen grafiek voor een langere periode.

Zelfs voordat Covid-19 de Turkse economie hard trof, had het land het moeilijk. De economie gleed eind 2018 in een recessie. Buitenlandse schulden en werkloosheid zijn al lang hoog. Reuters noemde de lira in augustus nog de op twee na zwakste valuta ter wereld.

Bron: Tradingview

Vlucht naar bitcoin

Uit een rapport van september 2020 blijkt dat Turken veel meer zoeken op bitcoin dan inwoners van veel andere landen. Turkije staat op de 29e plaats van de 154 landen op de Chainalysis Global Crypto Adoption Index,- en nummer één in het Midden-Oosten. Dat staat in het 2020 Geography of Cryptocurrency Report (PDF).

Het land loopt al lange tijd voorop in de acceptatie van cryptocurrency, en de economische onzekerheid in Turkije speelt een rol bij de stijgende populariteit, concludeert Chainalysis. In het rapport staat: ‘De Turkse lira is de afgelopen jaren extreem volatiel geweest, wat sommigen ertoe heeft aangezet om een ​​deel van hun spaargeld te verschuiven naar cryptocurrency.’

Hieronder de lira uitgedrukt in bitcoin (omgerekend via de dollar). In satwaarde is de Turkse munt ook hard gedaald.

Bron: Tradingview


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Inderdaad vele jongere Turken zijn al jaren in crypto. Ik ben hierheen gegaan 7 jaar geleden. Toen was 1 EUR=2.20 TL. Vandaag 1 EUR=9.51 TL De afgelopen 2 jaar waren er uitschieters tot boven de 10 TL. Ik ken vele Turken die al sinds 2017 in crypto zitten. Ook het mijnen van crypto is hier geliefd. Maar de voorraad GPU’s zijn op en op de 2e hands markt zijn de prijzen gigantisch duur tot wel 300% meer dan de normale verkoop waarde. Ik heb mijn GPU’s ook verkocht vanwege de komende EIP-1559. Ik heb er 400% meer voor gekregen + wat ik zelf gemijnd heb.
    De oudere generatie begrijpt nog steeds niet wat crypto is. Zij wisselen hun TL spaargeld in in Euro-Dollar-Goud-Zilver.
    Turkije is in algeheel gezien een land met hoge populatie die jong zijn. Het is jammer dat deze grote groep jongeren helemaal geen kansen krijgen. Veel hoog opgeleiden jong en oud zijn al geemigreerd om hun kansen elders te zoeken. Kort door de bocht gezegd: de armen en laag opgeleiden blijven kansloos achter.

    22 maart 2021