Turkije verbiedt het gebruik van cryptocurrency’s voor betalingen, traden is niet illegaal

De Turkse centrale bank heeft het gebruik van cryptocurrency’s voor betalingen verboden. Dat valt te lezen in Resmi Gazetethe, het verbod wordt van kracht op 30 april.

Volgens Wikipedia is Resmi Gazetethe het nationale en enige officiële tijdschrift van Turkije dat nieuwe wetgeving en andere officiële aankondigingen publiceert.

Geen crypto in bedrijfsmodellen

In het artikel staat ook dat het voor betalingsdiensten verboden is digitale activa “direct of indirect” in hun bedrijfsmodellen op te nemen. Ofwel, het is PayPal verboden om in Turkije cryptocurrency aan te bieden. PayPal heeft aangekondigd cryptobetaaldiensten te implementeren voor miljoenen verkopers en gebruikers wereldwijd.

Volgens verschillende media is PayPal sowieso niet actief in Turkije. PayPal kan sinds 2016 niet meer in Turkije opereren omdat het mediterrane land in een set nieuwe regels heeft vastgelegd dat de IT-systemen van bepaalde bedrijven, waar PayPal onder valt, in het land zelf gelokaliseerd moeten zijn.

De nieuwe beperkingen hebben alleen betrekking op het kopen van goederen en diensten met cryptocurrency’s, wat betekent dat traden in het land nog steeds legaal is.

Lira verliest van dollar en bitcoin

Ergens is de redenatie van de centrale bank wel te volgen. Het is een reflex op het almaar populairder wordende bitcoin. Koppel je dat aan een instabiele fiatvaluta zoals de lira, dan is het enigszins denkbaar dat de centrale bank zo reageert.

Hieronder zie je de waarde van de lira ten opzichte van de dollar. Vorig jaar was er een opleving, maar de trend op de langetermijn is dat de waarde alleen maar afneemt.

Bron: Tradingview

Daarnaast speelt er nog iets in Turkije, de valutacrisis wordt bestreden door een carrousel aan wisselende centrale bank directeuren. President Recep Tayyip Erdogan heeft Naci Agbal vorige maand afgezet. Dit was dus één van die voormalig centrale bankdirecteuren. De centrale bank had vlak daarvoor de beleidsrente met 2 procentpunt verhoogd naar 19 procent en daar was de president niet blij mee.

Hoge inflatie

Door de hoge inflatie, vluchten veel Turken naar waardevaste assets. Dat zie je ook terug aan de populariteit van bitcoin in het land. Uit een rapport van september 2020 blijkt dat Turken veel meer zoeken op bitcoin dan inwoners van veel andere landen. Turkije staat op de 29e plaats van de 154 landen op de Chainalysis Global Crypto Adoption Index,- en nummer één in het Midden-Oosten. Dat staat in het 2020 Geography of Cryptocurrency Report (PDF).

Het land loopt al lange tijd voorop in de acceptatie van cryptocurrency, en de economische onzekerheid in Turkije speelt een rol bij de stijgende populariteit, concludeert Chainalysis. In het rapport staat: ‘De Turkse lira is de afgelopen jaren extreem volatiel geweest, wat sommigen ertoe heeft aangezet om een ​​deel van hun spaargeld te verschuiven naar cryptocurrency.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.