Australië loopt niet warm voor crypto: deze twee ETF’s presteerden in 2022 het slechtst

Dat het jaar 2022 een jaar was om snel te vergeten voor de crypto-industrie was al duidelijk. De bevestiging daarvan komt uit Australië. Twee crypto-geralteerde exchange traded funds (ETF’s) presteerde in 2022 het slechtste van de hele markt.

Wat zijn ETF’s?

In principe is een ETF een manier om eenvoudig en snel in een breed portfolio van bedrijven te investeren. Voor investeerders die geen tijd hebben om zich in specifieke bedrijven te verdiepen, zijn ETF’s een makkelijke manier om in een markt te stappen. In het geval van crypto-gerelateerde ETF’s gaat het voornamelijk om beursgenoteerde mijnbedrijven en aandelen van partijen als Coinbase en Galaxy Digital.

Net als Bitcoin en Ethereum hebben die bedrijven stuk voor stuk een dramatisch jaar achter de rug. Met name Bitcoin miners gaan momenteel door een zware periode. Veel beursgenoteerde miners namen tijdens de bullrun van 2021 teveel risico met geleend geld en moeten daar nu voor op de blaren zitten. Ook het aandeel van het grote Coinbase bungelt momenteel rond zijn all-time low en ziet er op dit moment niet sterk uit.

Australische ETF’s

Het resultaat van dit jaar is dat twee Australische crypto-ETF’s de slechtst presterende fondsen van de Australische markt waren. Het gaat om de BetaShares Crypto Innovators ETF (CRYP) en de Cosmos Global Digital Miners Access ETF (DIGA). De eerstgenoemde staat in 2022 voorlopig op een verlies van 82 procent en DIGA moet het doen met een koersverlies van 72 procent.

BetaShares lanceerde zijn ETF in oktober 2021, enkele weken voordat de markt een all-time high bereikte. Op dat moment moet het gevoeld hebben als het ultieme moment om het fonds te lanceren. Met de kennis van vandaag kunnen we echter zeggen dat de timing te wensen overliet.

De bovenstaande afbeelding is een weergave van de koersprestaties van CRYP in 2022. Deze ETF geeft exposure op bedrijven als Coinbase en de Bitcoin miner Riot Blockchain. De grootste holding van het fonds is het Galaxy Digital van Mike Novogratz, dat 12,3 procent van het portfolio van CRYP beslaat.

Ook DIGA, de andere Australische ETF lanceerde in oktober 2021 en dat heeft het fonds weinig goed gedaan. Een jaar later verzocht Cosmos zelfs om de ETF van de markt te halen, omdat de dalende interesse in crypto het fonds deed krimpen tot een waarde van minder dan 1 miljoen euro.

Niet alleen crypto

Hoewel de crypto-industrie dit jaar enorm hard geraakt is, blijft de schade niet beperkt tot Bitcoin, Ethereum en wat crypto-fondsen. Ook de traditionele financiële industrie kende een jaar van verliezen. Staatsobligaties, aandelen en zelfs vastgoed moesten hun slechtste jaar in tijden opschrijven. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie en de renteverhogingen van centrale banken als reactie daarop.

Door de rente te verhogen maken centrale banken kapitaal in feite duurder. Het lenen van geld wordt duurder naarmate de rente stijgt, wat het lastiger maakt voor individuen en bedrijven om aan vers kapitaal te komen. Dat zorgt ervoor dat er minder geld naar de economie stroomt en de inflatie wat afzwakte.

De andere kant van de medaille is dat financiële assets daar ook last van ondervinden. Een hogere rente op staatsobligaties betekent dat investeerders eerder kiezen voor de veiligheid daarvan, in plaats van meer risicovolle zaken als Bitcoin. Op Amerikaanse staatsobligaties pak je momenteel een gegarandeerd rendement van rond de 4 procent, terwijl dat voor Bitcoin nog maar moet blijken.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.