Bitcoin analyse: twee redenen waarom we een wilde rit omhoog kunnen verwachten

Een nieuwe week een nieuwe analyse. Vandaag kijken we niet alleen naar de koers, maar staan we ook stil bij de mining difficulty. Er wordt namelijk wel eens gezegd dat er een correlatie is tussen hoe moeilijk het is om te minen en de koers. Ook zien we een groen signaal, die sinds de vorige keer leidde tot een enorme koersstijging.

Bitcoin koers dit weekend

We beginnen met een overzicht van dit weekend. De bitcoin koers begon zaterdag op 37.465,11 euro, en was vanochtend in het holst van de nacht gestegen tot 40.570,77 euro. Als je het hele weekend op bed had gelegen, had je deze stijging van 8% gemist.

Bitcoins minen wordt weer een stuk moeilijker

Voor de tweede achtereenvolgende keer is het moeilijker geworden om bitcoins te minen. Dit betekent dat het netwerk steeds meer rekenkracht verwelkomt. Doordat China bitcoin mining verbood zakte de beschikbare rekenkracht op het netwerk met 45%. Veel van deze miners zijn zich nog op andere locaties aan het installeren, of hebben een deel alweer online gebracht.

Bron: blockchain.com

Om de twee weken past de moeilijkheidsgraad van bitcoin zich aan, aan de beschikbare rekenkracht. De data in de grafiek hierboven wordt weergegeven in zevendaagse gemiddelden, daarom lijkt de lijn sprongen te maken, in plaats van dat het een meer natuurlijke lijn is. Voordeel is dat stijgingen en dalingen hierdoor beter zichtbaar worden.

Twee sprongen omhoog

Sinds halverwege juli is de moeilijkheidsgraad met twee sprongen omhoog gegaan. Naar verwachting zal de volgende aanpassing op 27 augustus zijn, en zoals het er nu uitziet gaat deze naar ongeveer 16,1 terra (12 nullen). Dat is een stijging van 4,07%.

Maar wat heeft dit met de bitcoin koers te maken? Doorgaans is een toename van de rekenkracht en een grotere inspanning van miners om bitcoin te minen positief gecorreleerd met een prijsstijging. Aan de andere kant, als de rekenkracht daalt, zien we ook een daling of stabilisatie van de prijs. De activiteit van miners neemt af omdat het minen van munten in een bepaalde periode minder winstgevend is.

Hash Ribbon geeft buy signaal

In oktober 2019 ontwikkele analist Charles Edwards de koersindicator Hash Ribbons. Hij noemt dit het krachtigste middel om te bepalen of het een goed moment is om bitcoin te kopen. Deze indicator bestaat uit twee onderdelen:

  • 30-daags voortschrijdend gemiddelde van de totale rekenkracht (korte termijn)
  • 60-daags voortschrijdend gemiddelde van de totale rekenkracht (lange termijn)

Daalt de korte termijn lijn onder de lange termijn? Dan is er sprake van miner capitulation, er zijn dan relatief veel miners gestopt.Het bovenste deel van de grafiek hieronder is de bitcoinkoers. Daaronder bevindt zich de indicator van Edwards. De grijze bol geeft aan wanneer er sprake is van capitulation.

Bron: Tradingview

Wanneer het 30-daags gemiddelde boven het 60-daags gemiddelde stijgt, dan bevindt de totale rekenkracht zich weer in een stijgende trend. En dat is volgens Edwards het perfecte moment om bitcoin te kopen. Op de grafiek hierboven zie je dit aan de blauwe bollen. Overigens zijn die rode lijnen de halvings, maar die zijn nu niet van belang.

Als we die blauwe buy-bollen verlengen en op de koers leggen, dan valt meteen op dat de koers op dat moment een ontzettend harde ontwikkeling omhoog meemaakt.

bron: tradingview

Op dit moment is er ook sprake van een enorm koopsignaal. Mocht de indicator ook nu standhouden, dan kan dat veel goeds voor de koers betekenen. Dat zien we ook als we naar een andere indicator kijken op weekniveau.

Rood wordt groen

Hieronder zie je twee grafieken in dezelfde afbeelding. Bovenin de koers en onderin is de Moving Average Convergence Divergence (MACD), dit staat voor ‘voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie’. Waarbij convergentie en divergentie leuke woorden zijn voor ‘samengaan’ en ‘uiteenlopen’.

 

Bron: Tradingview

Iets meer uitleg over de MACD:

  • De blauwe lijn: Deze heet de MACD en is het verschil tussen EMA12 en EMA26. Het resultaat is negatief wanneer de kortere van 12 dagen dus onder de langere van 26 ligt, en dat is dus een dalende trend.
  • De oranje lijn: de EMA9 van de MACD (niet van de prijsgrafiek). Dit wordt de signaallijn genoemd.
  • De groene/rode staven: deze geven het verschil weer tussen de MACD en de signaallijn weer. Rood als negatief en groen als positief.

Vorig jaar in oktober overschreed blauw de oranje lijn en veranderde rood in groen. Hierop volgde een enorme koersstijging. Afgelopen week is hetzelfde gebeurd, de blauwe lijn lijkt afstand te willen nemen van oranje en de rode staven worden groen. Als de geschiedenis zich herhaalt, of op zijn minst rijmt, dan kunnen we ons opmaken voor een wilde rit omhoog!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.