Tweede generatie bitcoinminer van Intel op één na beste

De nieuwe Bonanza Miner 2 van het grote Amerikaanse Intel is straks de op één na efficiëntste miner van de markt. Alleen de S19 XP van Bitmain doet het wat dat betreft beter dan de miner van Intel.

Onder andere Argo Blockchain en het Block van Jack Dorsey staan op de lijst als eerste ontvangers van de nieuwe chip van Intel. De machtige chipfabrikant geeft aan zich bewust te zijn van het feit dat het energieverbruik van de mining-industrie hoog is en focust zich daarom op efficiëntie.

Het vermogen

De nieuwe miner van Intel heeft een hash vermogen van 135 terahash per seconde (TH/s) met een efficiëntie van 26 joules per terahas (J/THs). Waarmee de hardware van Intel efficiënter is dan de laatste Antminer S19 Pro+ van Bitmain. Deze produceert een hashrate van 198 TH/s tegen een efficiëntie van 27,5 J/TH. Intel komt dus binnen en bewijst zich meteen als één van de sterkste producenten van de markt.

Intel nog niet de efficiëntste van de markt

Efficiëntie is het stokpaardje van de Bonanza Miners van Intel, maar op dit moment moeten ze wat dat betreft de Antminer S19j XP van Bitmain nog voorlaten. Deze miner produceert een hashrate van 140 TH/s met een efficiëntie van 21,5 J/TH. Energie-efficiëntie is een cruciaal onderdeel voor bitcoin miners, gezien energie de grootste operationele kostenpost is voor Proof-of-Work mining.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of Intel alle klanten exact dezelfde mining rigs levert. In de overeenkomst met Griid zitten bijvoorbeeld ook ontwerp-materialen, wat erop wijst dat de chips van Intel op maat gemaakt worden voor de klant. Het Block van Jack Dorsey koopt ook de chips, maar ontwerpt zelf een open-source mining systeem op basis van siliconen.

Het lijkt er dus op dat Intel zowel kan voorzien in de gehele setup als puur en alleen het leveren van de chips. Met name het project van Block is er eentje om in de gaten te houden. Het voormalige Square heeft de focus op bitcoin en gaat dit jaar ongetwijfeld met mooie dingen komen. Na de integratie van het Lightning Netwerk in de Cash App staat de lancering van een decentrale exchange, een eigen hardware wallet en dus ook mining hardware op de rol.

Miner Intel stuk goedkoper dan S19 Pro van Bitmain

Behalve een efficiëntieslag van 15 procent is de Bonanza Miner 2 van Intel ook 50 procent goedkoper dan de Antminer S19 Pro. Hiermee verbetert de Bonanza Miner 2 de brutowinst van onder andere Griid in theorie met 130 procent. Eerder deze maand onthulde Intel de eerste generatie van de Bonanza Miner.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat het hierbij gaat om de tweede generatie van de chip. De Bonanza Miner 2 moet later dit jaar richting Griid, Argo Blockchain en Block gaan. De eerste versie van de chip zal sneller ingezet worden.

De intrede van Intel betekent dat er meer concurrentie komt op een markt die voorheen werd gedomineerd door een kleine groep fabrikanten. Met het groeien van de bitcoin mining industrie neemt ook de verleiding voor andere chipmakers toe om op deze markt te springen. Een ontwikkeling die de weerbaarheid van bitcoin op meerdere manieren ten goede komt.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.