Oud-directeur crypto exchange FTX vecht uitlevering VS niet aan

Sam Bankman-Fried, de oprichter en voormalig directeur van FTX, zal naar verwachting maandag voor een rechtbank in de Bahama’s vertellen dat hij uitlevering aan de Verenigde Staten niet zal aanvechten.

Van Bahama’s naar VS

In de VS wordt hij beschuldigd van fraude, maar Reuters schrijft onder vermelding van een niet nader genoemde bron dat Bankman-Fried toch zijn lot op zijn geboortegrond wil ondergaan.

Op dinsdag 13 december werd Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama’s. Waarom daar? Zijn oude crypto exchange FTX is gevestigd op de Bahama’s en SBF woont daar met veel collega’s. Volgens Reuters zit hij momenteel achter de tralies in de Fox Hill-gevangenis nadat een rechter een verzoek had afgewezen om thuis te blijven in afwachting van een hoorzitting over zijn uitlevering.

‘De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben er een gemeenschappelijk belang bij om alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden, ter verantwoording te roepen,’ zei premier Philip Davis van de Bahama’s.

Fraude en geld witwassen

Toen hij dinsdag werd ingerekend was het een publiek geheim dat dit in opdracht van de VS was. Aanklagers uit de VS hadden ook nog niet helemaal scherp wat de aanklacht zou moeten zijn, althans, deze werd publiekelijk nog niet gedeeld.

Uiteindelijk werd bekend dat een Amerikaanse grand jury hem beschuldigde van het plegen van of samenzweren om fraude te plegen bij de klanten en geldschieters van FTX, ook zou hij geld wit gewassen hebben.

Een grand jury is in de Verenigde Staten een uit 12 tot 23 personen bestaande jury, die onder Amerikaans strafrecht in een niet-openbare zitting besluit of het door de openbaar aanklager verzamelde bewijs de beschuldiging van een misdaad rechtvaardigt.

Geld van klanten gebruiken voor politieke donaties

De Securities and Exchange Commission beschuldigt de in ongenade gevallen crypto-directeur van het oplichten van investeerders. De SEC beweert ook dat Bankman-Fried geld van klanten gebruikte voor politieke donaties en om een extravagante levensstijl te financieren.

Bankman-Fried is een van de grootste politieke donoren in de Amerikaanse politiek, maar hij wordt beschuldigd van het overtreden van campagnefinancieringswetten. Hij zou miljoenen dollars illegaal hebben bijgedragen aan politieke kandidaten en actiegroepen.

Zijn donaties aan de democratische partij zijn ongeveer 40 miljoen dollar en naar eigen zeggen heeft hij eenzelfde bedrag aan de republikeinen gegeven.

Invloed bij Republikeinen en Democraten

In de aanklacht staat dat Bankman-Fried ten onrechte politieke bijdragen heeft gerapporteerd die feitelijk afkomstig waren van Alameda Research, een investeringsmaatschappij die hij controleerde, met behulp van geld van klanten. De donaties komen dus niet van hem zelf. Ook zou hij gedoneerd hebben onder naam van andere personen en dat is kennelijk ook illegaal.

‘Deze bijdragen waren vermomd om eruit te zien alsof ze afkomstig waren van rijke mede-samenzweerders, terwijl de bijdragen in feite door Alameda Research werden gefinancierd met gestolen geld van klanten,’ zei aanklager Damian Williams tijdens een persconferentie dinsdag.

‘Al dit vuile geld werd gebruikt in dienst van Bankman-Fried’s wens om tweeledige invloed te kopen en invloed uit te oefenen op de richting van het openbare beleid in Washington.’

Als Bankman-Fried wordt veroordeeld voor alle strafrechtelijke aanklachten, kan hij tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.