131 miljoen euro boete voor bank die ten onrechte rekening bitcoin miner blokkeerde

Dit lees je niet vaak, maar een bank is op de vingers getikt en moet een flinke boete betalen. De Italiaanse bank UniCredit is beboet voor 131 miljoen euro en de reden is dat ze een bankrekening van een bitcoin miner ten onrechte hebben geblokkeerd.

UniCredit is de een-na-grootste bank van Italië. De bank sloot de rekening van een cryptominer, maar daar was de miner het niet mee eens, die vond dit een onrechtmatig besluit. De rechter heeft besloten tot een boete vanwege gemiste inkomsten, maar daar is de bank het weer niet mee eens, zij lijken in beroep te willen gaan tegen het besluit.

Italianen vechten in Bosnië en Herzegovina

De twee partijen zijn dus allebei van Italiaanse afkomst. UniCredit is de bank en Bitminer Factory is het eerste en uiteraard grootste miningbedrijf van Italië. De beslissing werd echter genomen in de rechtbank van Banja Luka in Bosnië en Herzegovina.

Om precies te zijn gaat het om een dochteronderneming van Bitminer Factory, deze heet Bitminer Factory d.o.o. Gradiska. en werd gelanceerd in Bosnië en Herzegovina. Het miningbedrijf was bezig met de start van een project om op duurzame wijze en met hernieuwbare energie bitcoins te minen in dat land. De bankrekeningen werden geopend bij UniCredit Bank Banja Luka, dit is een lokale tak van de Italiaanse bank.

Verwarrende signalen

In eerste instantie kreeg Bitminer Factory zonder al te veel problemen een rekening toegewezen en konden meerdere transacties uitgevoerd worden. Maar opeens weigerde de bank deze transacties omdat ze “geen zaken konden doen met leveranciers van digitale valuta en uitwisselingsplatforms”.

Om geld op te halen hadden ze een ICO voor ogen, maar deze kon niet plaatsvinden omdat hun bankrekeningen werden gesloten.

ICO staat voor Initial Coin Offering en kun je het beste vergelijken met een crowdfund, maar dan met crypto. Vaak kunnen geïnteresseerden investeren met bitcoin, ethereum of een andere grote digitale valuta en hiervoor krijgen ze een door het bedrijf uitgegeven cryptomunt voor terug.

Standpunt is ouderwets

UniCredit (of in ieder geval de lokale variant, dat is niet helemaal duidelijk) hanteert het belachelijke beleid waarbij ze geen relaties of partnerschappen aangaan met leveranciers van digitale valuta en cryptobeurzen. Dit is een standpunt dat veel banken over de hele wereld innemen, ook in Nederland, hoewel de status-quo aan het veranderen is.

Dit beleid staat bij UniCredit echter niet op papier, ook niet in de kleine lettertjes, waardoor de rechtbank besloot dat de bank geen schriftelijke regels heeft getoond die haar verhinderden om met klanten in de cryptocurrency-ruimte te werken.

Beroep aangetekend

Volgens lokale media heeft de bank al beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank, met de bewering dat deze “niet definitief, bindend of afdwingbaar is”.

UniCredit voegde toe dat haar “mogelijke aansprakelijkheid alleen zal worden bepaald door de definitieve uitkomst van alle beschikbare procedurele rechtsmiddelen en niet vóór de indiening van een definitieve en bindende uitspraak door het hof van beroep.”

Dikke vinger in Russische pap

De laatste keer dat UniCredit het nieuws haalde was vanwege hun grote Russische investeringen. Als ze al hun Russische activiteiten zouden afschrijven, inclusief die over meerdere landsgrenzen gaan, dan zou dat ongeveer 7,4 miljard euro kosten. Door de hoogte van dit bedrag hangt hun kapitaaldistributie aan een zijden draadje. Toch zeggen ze dat ze nog steeds dividend uit kunnen betalen, zelfs in het extreme scenario waar al deze Russische investeringen naar 0 zouden gaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.