Uniek: aandelenmarkt in 30 dagen harder op en neer dan bitcoin gemiddelde

Traders en investeerders van aandelen hebben moeite met het op waarde schatten van de schade door het coronavirus. Dat zie je aan de koers, die maakt bij elk stukje economisch nieuws enorme schommelingen, zowel omhoog als omlaag. Doordat het nieuws over het virus en de economie razendsnel verandert, is het maar moeilijk om vooruit te kijken.

Welke conclusie trek je?

De Dow Jones Industrial Average daalde afgelopen vrijdag met meer dan 900 punten. In andere tijden zou dit een enorme schokgolf veroorzaken, maar nu lijkt de daling echter relatief mild.

Ondanks deze daling sluit de DJI de week positief af. Over de hele week gezien behaalde de Dow een winst van 12,8%. Je zou kunnen zeggen dat aandelen aan het begin van de week oversold waren, maar je kunt ook net zo goed concluderen dat de reactie daarop weer te heftig was.

Onzekerheden blijven

Hoewel de aandelenmarkt afgelopen week in de plus eindigde, is de onderliggende economische situatie er niet beter op geworden. Dat zegt ook Maneesh Deshpande, aandelenstrateeg van Barclays:

Wij zijn van mening dat de risico’s op middellange termijn na deze rally naar beneden zijn bijgesteld. Twee andere onzekerheden waarmee investeerders worden geconfronteerd, de lengte van de economische quarantaine die nodig is om het virus in te dammen en de uiteindelijke economische schade, blijven onopgelost.

Uiteindelijk zijn de markten net mensen. Door de overvloed aan nieuwtjes gaan de emoties op en neer en dat zie je ook terug aan de koers. Tegelijkertijd staat de wereldeconomie stil en moeten bedrijven beslissingen maken zonder data als bijvoorbeeld wanneer het normale leven hervat kan worden.

Volatieler dan bitcoin

Al die beweeglijkheid, of volatiliteit zoals het ook vaak wordt genoemd heeft ervoor gezorgd dat voor het eerst in de geschiedenis, een grote aandelenindex beweeglijker is dan bitcoin.

Als je kijkt naar de volatiliteit van de afgelopen 30 dagen van de S&P 500, dan zie je dat die heftiger is dan het 30-dagen gemiddelde van bitcoin. Let wel, dat gemiddelde van bitcoin is over een periode van grofweg tien jaar.

De S&P 500 is van oudsher een relatief stabiele index, maar kampt nu met de dramatische effecten van de economische shutdown.

Bitcoin de stabiele factor

Dat we deze zin schrijven voelt nog onwennig, maar bitcoin was afgelopen week best stabiel. Zeker met de koersdaling van 12 maart nog vers in het achterhoofd.

En bitcoin zou bitcoin niet zijn, als de markt dit hele artikel onderuit haalt en deze week met 20% daalt of stijgt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.