uniswap

Decentrale beurs Uniswap mateloos populair, 58000 nieuwe gebruikers in een maand

Decentrale exchanges (DEX) worden steeds populairder. En de ongekroonde koning van de DEX is Uniswap, althans op dit moment. Vorige maand kon de beurs 58.000 nieuwe gebruikers bijschrijven.

DEX’s zijn een van de belangrijkste redenen achter de hype rondom DeFi. Gebruikers kunnen transacties uitvoeren zonder een derde partij te hoeven vertrouwen met de veiligheid van hun cryptocurrency. Dit is een van de idealen van bitcoin en crypto, waar normale beurzen niet aan kunnen voldoen.

Wat is Uniswap?

Uniswap is overigens een buitenbeentje als je de beurs vergelijkt met andere decentrale beurzen. De liquiditeit van Uniswap is gekoppeld aan Ethereum, alle andere concurrenten hebben een eigen token ontwikkeld als ‘hubvaluta.’ Hierdoor is de liquiditeit stabieler en minder afhankelijk van het succes en de prestaties van een token met een lage marketcap.

Weinig volume, toch handel

Dus stel dat je zelf liquiditeit levert (staking) op Uniswap, is de waarde niet gekoppeld aan het succes van de beurs, maar alleen aan het succes van ether en het gepaarde ERC-20 token.

Dit betekent dat zelfs als een munt een laag volume heeft op het platform en de prijs fluctueert in de algemene markt, er arbitragemogelijkheden ontstaan.

Dit mechanisme garandeert ook vrijwel altijd liquiditeit, zelfs voor munten met een kleine marktkapitalisatie, waardoor Uniswap steeds populairder wordt voor het handelen in lage volume coins.

Centraal karakter

De code van Uniswap is open source en heeft een open API, waardoor elke derde partij bovenop de beurs kan bouwen, liquiditeitspools kan creëren of hun eigen interfaces voor de beurs kan creëren. Zie bijvoorbeeld het werk van Unicrypt en 9inch.

In theorie kan een volledig gedecentraliseerde beurs transacties niet tegenhouden en kan de beurs ook niet worden gesloten. Zover is Uniswap (nog) niet. Er is een zekere mate van centralisatie.

Nieuw record aan gebruikers

Uniswap heeft in juli 57.976 nieuwe gebruikers toegevoegd, vergeleken met 24.963 in juni, is dat een groei van 132%. In augustus heeft de beurs tot dusver 27.253 unieke gebruikers toegevoegd. Sinds de lancering van Uniswap V2, komen er steeds meer gebruikers bij. Het nieuwe protocol introduceerde onder andere functies zoals ERC-20 paren, meer manipulatiebestendige prijsoracles en flash-swaps. Over die oracle, Uniswap is een van de weinige cryptopartijen die de oracles van Chainlink kan weerstaan, ze hebben hun eigen oracle gebouwd.

De beurs heeft 40% marktaandeel, vergeleken met andere decentrale beurzen. Het volume steeg in juli naar een recordhoogte van 4,3 miljard dollar.

11 miljoen dollar

Vorige week werd bekend dat Uniswap in juni 11 miljoen dollar heeft opgehaald. De financieringsronde werd geleid door Andreessen Horowitz, en onder andere Union Square Ventures, Parafi Capital en Paradigm ivnesteerden in Uniswap,

‘Deze investeringsronde zal ons helpen ons team te laten groeien om Uniswap V3 te bouwen, wat de flexibiliteit en kapitaalefficiëntie van het protocol drastisch zal verhogen’, aldus Uniswap. ‘We kunnen niet wachten om ons ontwerp de komende maanden aan de Ethereum-gemeenschap te presenteren.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.