Exchanges

Versie 3 van UniSwap gelanceerd, maar ondanks beloften nog geen succes

De langverwachte upgrade van Uniswap naar versie 3 is gisteren gelanceerd. Het is nog veel te vroeg om het project af te schieten en conclusies te trekken, maar de eerste tekenen zijn niet positief. Online wordt geklaagd over hoge transactievergoedingen en technische problemen.

Snelheid en kosten

Voor veel traders die gebruik maken van DeFi, was de lancering van Uniswap v3 een van de belangrijkste evenementen op de cryptokalender. De upgrade werd uiteindelijk op 5 mei uitgerold, maar veel van de broodnodige verbeteringen op het gebied van snelheid en kosten ontbraken.

Hoewel die verbeteringen nodig zijn, heeft Uniswap nooit beloofd dat deze problemen opgelost zouden worden met de lancering van Versie 3, maar wel andere vage beloften gedaan.

Verwarrende communicatie

Zo zei UniSwap in maart dat hun DEX de meest flexibele en kapitaalefficiënte geautomatiseerde marktmaker zal zijn die ooit is ontworpen. Tegelijkertijd zeiden ze ook dat veelgevraagde schaaloplossingen om transactiekosten te verlagen, niet zouden worden meegenomen en later komen.

Daarnaast zei het Uniswap-team dat Uniswap v3 op een later tijdstip zou worden geïmplementeerd op Optimistic Rollup, een protocol op de tweede laag van de blockchain van Ethereum, deze is bedoeld om transactiekosten te verlagen.

Wat zeggen gebruikers

Tijd om eens naar de ervaringen van gebruikers te kijken:

Op zijn Telegram-feed gaf DeFi Prime commentaar op de complexiteit van het gebruik van de nieuwe interface:

‘Liquiditeit toevoegen vereist nu een masterdiploma om erachter te komen hoe je je liquiditeitspositie kunt waarderen. Het is een enorme stap terug ten opzichte van de eenvoud die we hadden in v2.’

Geen kostenbesparing

Het merendeel van de negatieve opmerkingen ging over de kosten van het gebruik van het platform, aangezien de netwerkkosten van Ethereum hoog blijven en er geen gasbesparende oplossingen werden geleverd met v3.

Haseeb Qureshi van DragonFly Capital, had commentaar op de kosten met behulp van een voorbeeldtransactie van drie wrapped ethers (wETH) naar DAI. De transactiekosten bedroegen 24 dollar:

‘Het lijkt erop dat Uniswap v3 duurder is dan v2, ongeveer zoals verwacht. In het bijzonder is het ongeveer 28% duurder voor transacties met maar één sprong, zo lijkt het. Voor grotere transacties die meerdere pools kruisen, zouden de gaskosten iets hoger moeten zijn.’

Uniswap lijkt met v3 de hoge verwachtingen nog niet waar te kunnen maken, maar wellicht is het te vroeg om nu al Twitter te bestoken met klachten.

Toon Schraven

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Recente artikelen

Waarom vrijdag 25 juni een belangrijke dag is voor Ethereum, recordaantal contracten vervallen

Op vrijdag 25 juni vervallen een recordaantal Ethereum opties, terwaarde van bijna 1,5 miljard dollar.…

11 uur geleden

Nieuwe Ethereum upgrade EIP-1559 gelanceerd op testnet Ropsten

Ethereum's langverwachte upgrade Londen is gelanceerd op het testnet Ropsten. Deze upgrade volgt op Berlijn, dat…

13 uur geleden

Ripple wil weten of medewerkers financiële waakhond mogen handelen in cryptocurrency zoals XRP, Bitcoin en Ethereum

De rechtszaak van de SEC tegen Ripple wordt voor iemand aan de zijlijn steeds interessanter…

14 uur geleden

Analyse: Wanneer breekt Bitcoin door 40.000 dollar?

Wat een achtbaan! Dinsdag bereikte bitcoin de laagste prijs sinds het begin van dit jaar.…

17 uur geleden

Cryptocurrency beurs blijkt oplichting, 3 miljard euro aan bitcoin gestolen

Twee Zuid-Afrikaanse broers, Ameer en Raees Cajee, zijn naar verluidt verdwenen en hebben 3,02 miljard…

18 uur geleden

Bitcoin mining fabrikant opent farm in Kazachstan

Normaal gesproken verdient Canaan geld met de verkoop van ASIC mining machines. Maar het bedrijf…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct