Ripple heeft vertrouwen in goede afloop rechtszaak door twee nieuwe documenten

In december 2020 klaagde de SEC cryptobedrijf Ripple aan omdat ze zogenaamd voor 1,3 miljard dollar aan XRP illegaal hebben verkocht. Deze rechtszaak loopt nog steeds en in dit artikel kijken we naar de laatste ontwikkelingen.

Waar gaat deze rechtszaak over?

Mocht je niet bekend zijn met deze rechtszaak, dan hier een samenvatting: SEC staat voor Security Exchange Commision, dit overheidsorgaan houdt de markt in de gaten als het gaat om security´s, ofwel effecten. De SEC is van mening dat de miljardenopbrengst van Ripple, opgebracht door de verkoop van XRP, moet vallen onder de effectenwetgeving. Als dit gebeurt dan wordt XRP (de crypto van RIpple) bestempeld als een security/effect. In dat geval moet Ripple voldoen aan alle eisen van de SEC.

Ripple is het hier niet mee eens en het cryptobedrijf heeft dan ook diep in zijn zakken gegraaid om goede advocaten in dienst te nemen.

Juridisch advies uit 2012

Dat begon eigenlijk al in 2012, bij de oprichting van Ripple. James K. Filan is een advocaat die deze rechtszaak op de voet volgt, hij is van mening dat Ripple niet roekeloos was toen ze in 2012 al juridisch advies opvroegen bij een gerenommeerd advocatenkantoor:

“Het lijkt mij dat Ripple erg proactief was, wat erg belangrijk is. Er is zeker niets in deze memo’s dat suggereert dat Ripple roekeloos was of substantiële risico’s negeerde. In feite suggereren de memo’s het tegenovergestelde: dat Ripple voorzichtig was.”

De publicatie van deze memo’s is de laatste ontwikkeling in deze rechtszaak. Op vrijdag 18 februari werden verzegelde documenten vrijgegeven. Deze memo’s zijn geschreven in februari 2012, gericht aan Jed McCaleb en Jesse Powell. In de memo’s staat dat advocatenkantoor Perkins Coie LLP Ripple adviseerde om ‘NewCoin’ niet te verkopen via wat lijkt op een ICO. Dit zou er namelijk voor zorgen dat XRP als een security zou worden bestempeld.

Terug naar de tekentafel

Ripple ging vervolgens terug naar de tekentafel, sleutelde aan het bedrijfsmodel en liet dit controleren door hetzelfde advocatenkantoor. Dit leidde tot een tweede memo, in oktober 2012. Deze tweede memo werd verzonden aan Chris Larsen en Jed McCaleb, in de memo staat dat Ripple-credits (het huidige XRP) waarschijnlijk niet als een security zouden worden beschouwd volgens de wet. Maar er stond ook één kanttekening in: De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zou dit anders kunnen zien.

De memo ging ook gepaard met een waarschuwing. Het advocatenkantoor waarschuwde Ripple om XRP niet aan de man te brengen als een investeringsmogelijkheid:

“Als Ripple-credits worden gekocht en verkocht op de secundaire markt, kunnen individuen die Ripple-credits kopen dit doen met de verwachting van een verhoogde waarde veroorzaakt door toegenomen vraag en beperkt aanbod.”

Iedereen kan de waarheid lezen

Brad Garlinghouse (CEO van Ripple) is verheugd met de publicatie van deze memo’s. Hij zegt: “Iedereen kan duidelijk zien dat de effectentoezichthouder acht lange jaren heeft gewacht om te beslissen dat ze het niet eens waren met advocatenkantoor Perkins Coie om vervolgens duizenden en duizenden XRP-houders (die zij beweren te beschermen) in het proces decimeren.”

Vooruitziende blik

Ook Ripple’s juridisch adviseur Stuart Alderoty is verheugd. Hij zegt dat het zo klaar als een klontje is en dat deze memo’s duidelijk maken dat XRP niet zou moeten vallen onder de effectenwet van de SEC:

“Het feit dat Ripple de vooruitziende blik had om in 2012 juridisch advies in te winnen bij een prominent bedrijf, bij gebrek aan duidelijke jurisprudentie en 5 jaar voordat de SEC zelfs maar begon te praten over digitale activa, moet worden toegejuicht.”

Terug naar Filan, de advocaat aan het begin van dit artikel. Nu deze twee memo’s vrijgegeven zijn, kan dit volgens Filan alleen maar gunstig uitpakken voor zowel Ripple, als Brad Garlinghouse en Chris Larsen. De laatste twee worden ook op persoonlijk vlak aangeklaagd omdat ze volgens de SEC illegaal effecten zouden hebben verkocht.

Kan Ripple leren van Ethereum?

Er is nog een nieuwtje te delen rondom de rechtszaak, en deze keer kijken we naar wat een andere advocaat hierover te zeggen heeft. Jeremy Hogan, advocaat bij Hogan & Hogan, gaat in op het ingediende verzoekschrift van de SEC. Ook dit vergt wat context.

Ethereum is in het verleden door de SEC vrijgesproken als effect en hoeft dan ook niet gereguleerd te worden door de SEC. Ripple wil dezelfde behandeling als Ethereum en heeft bij de rechtbank het verzoek tot documenten opgevraagd bij de SEC. Het cryptobedrijf wil natuurlijk weten onder welke voorwaarden Ethereum onder de effectenwet uit is gekomen.

SEC wil niet meer delen

De laatste ontwikkeling is dat de SEC een verzoek heeft ingediend om deze documenten niet te hoeven delen. In deze documenten is vooral voormalig SEC-directeur Corporate Finance William Hinman aan het woord, Hinman oordeelde destijds dat Ethereum geen security was.

In het weigerverzoek van de SEC staat:

“De toespraak, zelf en de vele concepten en opmerkingen van SEC-medewerkers in verschillende SEC-divisies en kantoren die de aanpak van het agentschap voor de regulering van digitale activa beraadslagen laten zien dat directeur Hinman en andere SEC-medewerkers de toespraak gebruikten om openbare richtlijnen te geven over hoe de federale effectenwetten toepassen op aanbiedingen en verkopen van digitale activa, waaronder Ether.”

“De SEC-regelgeving bepaalt inderdaad dat op de openbare verklaringen van directeur Hinman kan worden vertrouwd als een weergave van de standpunten van Corp Fin, de divisie die hij leidde.”

Blunder van SEC en riskant voor rechtszaak

Advocaat Hogan zegt dat de SEC een blunder begaat. Eerder was de SEC namelijk van mening dat de woorden van Hinman zijn persoonlijke mening waren, en hadden ze dus geen problemen met het delen van deze documenten. Hogan zegt dat de last-minute beslissing van de SEC om zijn argument aan te passen zeer riskant zou kunnen blijken te zijn.

Hogan werd geïnterviewd over deze rechtszaak door YouTube-kanaal Legal Views. Bekijk het fragment hieronder.

Wat verwacht jij van de rechtszaak? Als deze positief uitvalt, kan dat wel eens heel goed zijn voor de XRP-koers.

Krijg 10 euro Ripple (XRP) van ons

Handel in XRP op het nieuwe tradingplatform van BTC Direct. Maak een account aan met vouchercode NIEUWS en je krijgt 10 euro van ons om mee te handelen. Deze vouchercode vul je onderaan het aanmeldscherm in. Klik op de knop hieronder om direct een account aan te maken.

Geef mij 10 euro

Liever eerst meer informatie?

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.