Lightning Network: 1,6 miljoen euro capaciteit en 4225 nodes

Het Lightning Network laat nog steeds een gelijkmatige groei zien. Dit blijkt uit data van de website 1ML, die de statistieken van het netwerk in real-time bijhoudt. Zo zijn er op dit moment al 4.225 nodes. Dat zijn gebruikers op het netwerk die betalingen verwerken en doorsturen. 

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network is één van de oplossingen voor het schaalprobleem van bitcoin. Met behulp van het Lightning Network kunnen transacties razendsnel worden verzonden. Dit omdat de transacties niet op de blockchain worden uitgevoerd, maar op een soort laag eromheen.

Wil je een Lightning-transactie versturen? Dan kan je bitcoin versturen naar een Lightning-kanaal. Binnen dit kanaal kan je dan bliksemsnel bitcoin verzenden. Dit is heel handig als je cryptovaluta wil gebruiken voor kleine dagelijkse transacties, bijvoorbeeld als je koffie wil kopen op het station.

Dit betaalnetwerk is al een paar jaar in ontwikkeling. Maar in het eerste kwartaal van 2018 staat het netwerk live. En sindsdien blijft het netwerk nog iedere dag groeien.

Steeds meer betalingskanalen

Volgens data van 1ML blijft het aantal van dit soort betalingskanalen groeien. Op dit moment bestaan er 12.636 betalingskanalen op het Lightning Network (redactie: één van die kanalen is van de schrijver van dit stuk). Deze kanalen zorgen ervoor dat Lightning-transacties gemakkelijk kunnen worden verwerkt.

Een betalingskanaal heeft op dit moment een gemiddelde capaciteit van ongeveer 128 euro. Wil je zelf een betalingskanaal openen op het Lightning Network? Dan moet je minimaal 0.003 bitcoin inleggen. Dat komt nu neer op ongeveer 10,60 euro.

Transactiekosten kunnen zo laag zijn als 1 satoshi, een honderd miljoenste deel van een bitcoin. Dat is slechts 0,0000035 euro per transactie.

Capaciteit netwerk blijft ook groeien

Maar ook op andere vlakken groeit het Lightning Network. Zo groeit de capaciteit van het netwerk ook nog iedere dag. Op dit moment kan er 454,73 bitcoin verhandeld worden. Met de huidige prijs is dat nu ongeveer 1,6 miljoen euro. En dat is zeker niet slecht, als je bedenkt dat dit netwerk dit jaar pas is gelanceerd.

Wil je de live statistieken van het Lightning Network zelf bekijken? Kijk dan op 1ML.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.