Bitcoin duikt naar 8.600 dollar, kans op handelsoorlog Amerika en China neemt toe

De bitcoin koers daalde de afgelopen 24 uur met meer dan 600 dollar. Aan het begin van het weekend leek het alsof we voorzichtig aan 10.000 dollar mochten denken, maar de koers dacht daar anders over. De spanningen tussen de VS en China lopen op en de koers is gezakt naar 8.600 dollar.

Halving komt er aan

Gisteren wisselde bitcoin nog voor 9.200 dollar van hand maar het is de markt niet gelukt om de 9.000 dollarprijs als support te gebruiken. Is de hype van de bitcoin halving nog niet groot genoeg?

De halving vindt naar alle waarschijnlijkheid plaats op 12 mei en zorgt ervoor dat er elke dag nog maar 900 bitcoins bijkomen, in plaats van 1.800 bitcoins. De theorie luidt dat de inflatie afneemt en dat bitcoin hierdoor waardevoller wordt.

Handelaren denken dat het de cryptocurrency schaarser en daardoor waardevoller zou maken. Een populair model schrijft voor dat bitcoin eind 2021 in een kleine bandbreedte rondom 100.000 dollar moet bewegen.

Pompeo geeft China de schuld

Maar dat koersoptimisme maakt nu plaats voor een dalende prijs, althans, op de korte termijn. Je kunt nooit met 100% zekerheid zeggen wat hier de oorzaak van is, maar de timing van de daling en een paar uitspraken van Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken komen overeen.

Op zondag vertelde Pompeo aan ABC dat China in januari medische voorraden opkocht maar de potentiële impact van Covid-19 niet met de rest van de wereld deelde.


“We kunnen bevestigen dat de Chinese Communistische Partij al het mogelijke heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de wereld niet tijdig op de hoogte was van wat er gebeurde”, zei Pompeo.

De verklaringen van Pompeo lijken er op te wijzen dat de wrijving tussen de VS en China weer toeneemt. Dat zie je ook terug in de wisselkoers van de renminbi. De RMB daalde met 0,3 procent tot 7,1561 per Amerikaanse dollar, de laagste in 45 dagen.

Bodem voor nieuwe handelsoorlog

Een econoom van de ING, Robert Carnell, zei tegen de Financial Times dat de daling een signaal kan zijn voor een nieuwe handelsoorlog tussen de VS en China.

“Het is mogelijk dat de Amerikaanse regering zich aangemoedigd voelt om de handelsretoriek opnieuw op te starten, zeker nu de aandelen het weer goed doen.”

De S&P 500-index heeft tot dusver negatief op het nieuws gereageerd. De koers daalde voor de tweede opeenvolgende week, terwijl de futures ook rood zijn.

Bitcoin kan meegesleept worden

De neerwaartse waarde van de S&P 500 kan de waarde van bitcoin nog verder mee naar beneden slepen. Dat gebeurde halverwege maart ook al, toen bitcoin de helft van zijn waarde verloor. Het moet nog blijken of de aandelenhandel weer een grote rol speelt op de bitcoinkoers, of dat bitcoin zijn eigen weg bewandelt.

De algemeen geaccepteerde theorie is dat beleggers met brede portfolio’s, bestaande uit aandelen, edelmetalen, obligaties en crypto’s, hun bitcoins in maart verkochten om te compenseren voor verliezen op andere plekken.

Liz Ann Sonders,  investeringsstrateeg van Charles Schwab & Co zei onlangs nog dat de aandelenmarkt bestaat uit aandelen van zombiebedrijven. De koerswaarde stijgt maar er wordt geen winst gemaakt. “Dat zorgt voor een zogenaamde zeepbel van bedrijfsschulden die binnenkort de S&P 500 zou kunnen laten knallen.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.