Duitsland amerika bitcoin

De Amerikaanse dollar heeft 99,99 procent waarde verloren aan Bitcoin, lijkt op Duitsland in 1920

De prijs van bitcoin steeg de afgelopen zeven jaar met bijna 170.000 procent, dit betekent dat de Amerikaanse dollar juist 99,99 procent van zijn waarde verloor ten opzichte van bitcoin. Dit patroon doet denken aan het gedrag van het Duitse Papiermark tijdens de hyperinflatie in de jaren 1920.

De gelijkenissen tussen bitcoin en de oude Duitse goudmark

Veel analisten hebben geprobeerd oude modellen te gebruiken om de koers van bitcoin te bepalen. Tevergeefs natuurlijk, de cryptomarkt is hier veel te nieuw voor. De volatiliteit van bitcoin (laat staan van altcoins) is moeilijk te vergelijken met traditionele markten zoals aandelen en obligaties.

Crypto analyst planB denkt de beste vergelijking te hebben gevonden. Hij ziet namelijk veel overeenkomsten tussen bitcoin en de Papiermark, de oude valuta van de Weimarrepubliek. De Weimarrepubliek is het Duitsland in de periode van 1918 tot 1933, toen het land voor het eerst een volwaardige democratie was.

De grafiek hieronder vergelijkt de relatie tussen bitcoin en USD met de relatie tussen de Duitse Papiermark en zijn voorganger, de Goldmark. Laatstgenoemde stamt uit 1873 en was een valuta op basis van de goudstandaard. In 1914 werd de Goldmark vervangen voor de Papiermark.

Papiermark symbool voor hyperinflatie

Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog stapte Duitsland over van de Goldmark en de link met goud, naar de Papiermark. Uiteindelijk zou de Papiermark een berucht symbool worden van de Duitse hyperinflatie in de jaren 20.

De grafiek van PlanB laat zien dat de USD koers van bitcoin van de afgelopen acht jaar vele gelijkenissen toont met de laatste vijf jaar van de devaluatie van de Papiermark. Volgens de grafiek was één Papiermark begin 1918 ongeveer evenveel waard als een Goudmark. In 1923, en dat is maar vijf jaar later, was één Goudmark echter één biljoen Papiermarken waard.

De analist vergeleek de gebeurtenissen met de hedendaagse kwantitatieve versoepeling (misschien is de term quantative easing bekender). Hiermee wordt het beleid van centrale banken bedoeld waar de geldhoeveelheid vergroot wordt doordat de centrale banken overheidsobligaties of andere financiële activa kopen.

Digitaal goud

Bitcoin wordt door velen liefkozend digital gold genoemd. Nathaniel Propper schreef ook een prachtig boek over bitcoin genaamd Digital Gold. Bitcoin wordt door velen dus gezien als een store of value, een oppotmiddel om waarde in te bewaren. Dat zie je ook terug in landen waar nu hyperinflatie heerst, bitcoin is heel populair in Argentinië, Venezuela en Turkije.

Meer weten over bitcoin? Kijk dan op deze pagina:

Alles over bitcoin


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Fantastisch artikel!!!

    29 mei 2019