UST stablecoin van Terra duikt naar 0,65 dollar en zet cryptomarkt onder druk

Het idee van een stablecoin is dat de waarde stabiel vanwege de koppeling aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Vannacht ging dat even behoorlijk mis voor US Terra en verloor de munt voor de tweede maal in drie dagen de koppeling met de dollar. Waar dat in eerste instantie om een klein verlies ging, schoot de koers van UST ditmaal door tot 0,65 dollar.

De paniek op de markt was dan ook groot, mede vanwege het feit dat Terra via de Luna Foundation Guard voor miljarden aan bitcoin heeft gekocht. Die bitcoin zijn bedoeld om de koppeling van UST met de Amerikaanse dollar te beschermen op momenten als deze. Het duurde dan ook niet lang voordat er voor 1,425 miljard euro aan bitcoin uit de reserves gehaald werd om UST te steunen. Dat heeft uiteindelijk weer verkoopdruk voor bitcoin veroorzaakt, waardoor de koers een enorme schuiver maakte.

‘Hetzelfde als centrale banken’

De belangrijkste stablecoin van het Terra-protocol daalde dus naar een bodem van 0,65 dollar en ook de LUNA-token heeft het zwaar. De munt van Terra daalde uiteindelijk met 50 procent tot ongeveer 30 dollar. UST is inmiddels weer ‘opgeleefd’ naar 0,918 dollar. Het is echter maar de vraag in hoeverre mensen nog met vertrouwen van de stablecoin gebruik willen maken.

Bitcoiner Tuur Demeester vergelijkt de handelingen van Terra en de Luna Foundation Guard met die van een centrale bank die een koppeling met een andere fiatmunt probeert te verdedigen. “Zodra de markt aangeeft geen vertrouwen meer te hebben, dan heeft je reservepot vaak niet genoeg assets om te voorkomen dat de dam doorbreekt”, aldus Tuur Demeester over het UST-drama.

Binance legt handel in UST stil

De gewone aandelenmarkt staat erom bekend op momenten van grote paniek de handel stil te leggen. Tijdens het instorten van UST gebeurde er op Binance iets vergelijkbaars. Het was namelijk niet meer mogelijk om orders in te schieten onder de 0,70 dollar voor UST. Hiermee heeft Binance letterlijk een bodemprijs voor UST ingesteld. Het orderboek op Binance zag er dan ook heel onnatuurlijk uit.

Hiermee toont Binance dat er, net als in de traditionele financiële wereld, ook is nagedacht over de bescherming van de markt tijdens de grote paniekmomenten. Het lijkt wellicht vreemd dat de handel op deze manier stilgezet kan worden en ergens is het dat ook, maar bij grote beursplatformen gebeurt dit regelmatig. Het is dan ook niet onlogisch dat de grote spelers binnen de cryptowereld dit soort mechanismen overnemen.

Wat staat UST nu te wachten?

De grote vraag is natuurlijk wat we de komende periode van UST kunnen verwachten. Het vertrouwen in de stablecoin lijkt hiermee in ieder geval goed vernietigd. Iets wat voor een stablecoin bijna niet anders dan fataal kan zijn. Het succes van een stablecoin is immers grotendeels gebaseerd op vertrouwen.

Als mensen dat verloren zijn is het lastig om ze ervan te overtuigen je stablecoin nog te gebruiken. Ook al zitten het protocol en de reservepot nog zo goed in elkaar. Aan de andere kant zit er groot kapitaal achter het Terra-ecosysteem en daarmee is mogelijk een hoop te repareren. Het gaan hoe dan ook boeiende tijden worden voor UST en het Terra-protocol.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.