Bitcoin ETF-beslissing wordt 45 dagen uitgesteld door SEC

De cryptomarkt zal minimaal nog 45 dagen moeten wachten op een Amerikaanse bitcoin ETF. De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft een ETF-aanvraag van VanEck uitgesteld.

Dit valt te lezen in een document van de SEC van 24 augustus.

Nog geen spot bitcoin ETF

Er zijn al wel ETF’s op de Amerikaanse markt, maar deze bevatten alleen maar futures- en optiecontracten. VanEck wil de eerste ETF aanbieden die gebruik maakt van echte bitcoin, en dan ook de bitcoin koers nauwkeurig volgt.

Het lijkt of de SEC meer tijd wil om te beslissen waar de spot-ETF-aanvraag moet worden goedgekeurd, maar eerdere uitspraken wijzen er niet op dat een gunstig resultaat waarschijnlijk is.

Eerdere afwijzingen bitcoin ETF

De financiële waakhond heeft in het verleden verschillende spot-ETF-aanvragen afgewezen, waaronder een VanEck bitcoin-spot-ETF-aanvraag vorig jaar. VanEck diende deze nieuwe aanvraag voor bitcoin spot ETF in juli in, ongeveer acht maanden na die afgewezen aanvraag.

Marktmanipulatie bitcoin en beschermen consumenten

Stel dat de bitcoin ETF goedgekeurd wordt, dan zal dit gezien worden als een bevestiging dat het imago van bitcoin steeds beter wordt. Een bitcoin ETF zorgt voor meer legitimiteit en zal hopelijk ook wat zorgen van de SEC wegnemen.

DE SEC heeft keer op keer benadrukt dat ze zich zorgen maken om marktmanipulatie en het gebrek aan bescherming van consumenten in de cryptomarkt. Dat heeft VanEck, een van de oudste ETF-aanbieders, er niet van weerhouden om meerdere keren een bitcoin ETF te lanceren.

In deze aanvraag schrijft de SEC:

“De Commissie acht het passend om een ​​langere periode aan te wijzen waarbinnen actie moet worden ondernomen tegen de voorgestelde regelwijziging, zodat zij voldoende tijd heeft om de voorgestelde regelwijziging en de daarin opgeworpen problemen te overwegen.”

Een afgeleide van een afgeleide van bitcoin

De SEC heeft in het verleden wel bitcoin futures-ETF’s goedgekeurd. Een future is een financieel instrument om mee te gokken op de bitcoin koers, en een ETF is daar weer een afgeleide van. Deze producten zijn dus wel een paar stappen verwijderd van echte bitcoins. VanEck zelf heeft in oktober 2021 een bitcoin futures-ETF gelanceerd.

Pierce is voor bitcoin ETF

Gek genoeg is Hester Pierce, commisaris bij de SEC, voorstander van een bitcoin spot ETF. Zij riep op om “te stoppen met het categorisch weigeren van spot crypto exchange-traded products.”

Deze oproep was te lezen in de opmerkingen over – houd je vast – “Regulatory Transparency Project Conference on Regulating the New Crypto Ecosystem: Necessary Regulation or Crippling Future Innovation?” die op 14 juni werd gepubliceerd.

De SEC weigert al maandenlang crypto spot ETF’s, terwijl futures ETF’s wel verhandeld mogen worden. Volgens de commissaris is “de weerstand van de Commissie tegen een spot bitcoin Exchange Traded Product bijna legendarisch aan het worden.”

Grayscale klaagt SEC aan

Het gebrek aan goedkeuring voor een bitcoin spot ETF heeft geleid tot gekke situaties. Grayscale zag zijn verzoek om conversie van de Grayscale Bitcoin Trust in een spot-ETF afgewezen worden door de SEC. Als reactie daarop heeft het bedrijf het bureau aangeklaagd en de rechtszaak wordt ergens eind volgend jaar verwacht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.