VanEck: ‘SEC gijzelt goedkeuring spot bitcoin ETF’

Jan van Eck, de CEO van VanEck, is ervan overtuigt dat de Securities and Exchange Commission (SEC) een Amerikaanse spot bitcoin ETF bewust tegenhoudt. De grote baas van VanEck spreekt zelfs over een gijzelneming van het beleggingsproduct. Van Eck deed deze uitspraken als gast in de podcast van Anthony Pompliano. De fondsmanager verwacht dat de SEC wacht op juridische duidelijkheid en instructies van de Amerikaanse wetgever.

Op dit moment is de SEC volgens Van Eck beperkt omdat de juridische conversatie rondom bitcoin in de Verenigde Staten niet gezond is. Veel dingen in de industrie zijn op dit moment onduidelijk en dat maakt de goedkeuring van een spot bitcoin ETF lastig voor de SEC. Uitspraken die niet helemaal stroken met de overtuiging dat de SEC de spot bitcoin ETF in gijzeling heeft. Van Eck lijkt ook te erkennen dat de SEC simpelweg moet wachten op duidelijkere wetgeving.

Geen eenduidige koers bitcoin wetgeving

Het probleem wat Van Eck met name ziet is dat verschillende belangrijke instellingen een andere mening hebben over wetgeving. De relevante lichamen willen het allemaal net op een andere manier aanpakken. Waardoor er nog geen lijn in te ontdekken is. Hetgeen het voor de SEC lastig maakt om een keuze te maken.

“Ik denk dat het hele juridische dialoog omtrent bitcoin op dit moment niet gezond is. Het is een soort heen-en-weer”, aldus Van Eck bij Pompliano. Die ‘heen-en-weer’ zorgt ervoor dat niemand uiteindelijk echt weet waar die aan toe is. Hetgeen de juridische status van bitcoin en de rest van de industrie in Amerika niet ten goede komt.

Van Eck is er bang voor dat de wetgevers uiteindelijk in de fout gaan. Zijn uitspraken komen kort na het uitvaardigen van een executoriaal bevel van president Joe Biden. Die heeft een aantal groepen aan het werk gezet om de impact en mogelijkheden voor goede wetgeving van de sector te onderzoeken.

Tientallen ETF aanvragen in de pijplijn

De onzekerheid en kleine kans op goedkeuring weerhouden spelers binnen de industrie er niet van om voor een spot bitcoin ETF te gaan. Op het moment van schrijven moet de SEC over drie van deze aanvragen beslissen in april. Er is sinds de laatste afwijzing echter weinig veranderd, waardoor de kans op goedkeuring nihil lijkt.

Onder de aanvragers voor 2022 bevinden zich onder andere Global X, BlockFi en het grote Grayscale. Zij hebben in hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) meer dan 600.000 bitcoin in beheer. Veel investeerders wachten op de omzetting van GBTC in een spot bitcoin ETF, omdat het fonds nu met ‘korting’ handelt. De aandelenkoers ligt ruim 20 procent onder de spotwaarde van het fonds.

De kans is aanwezig dat de goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin ETF voor een golf aan nieuwe vraag naar bitcoin zorgt. Met name omdat bitcoin hiermee definitief een plekje in het financiële systeem heeft veroverd. Veel grote investeerders lijken te wachten op die zekerheid.

Volgens Eric Balchunas, de expert op het gebied van ETFs bij Bloomberg, verwacht dat de SEC snel een spot bitcoin ETF goedkeurt als de SEC het ‘niet-wilde Westen’ van de crypto-beurzen weet te temmen. Al lijkt dat, met het bevel van Biden, nog wel even wat tijd nodig te hebben.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.