VanEck verwacht dat bitcoin 4,8 miljoen dollar waard wordt als wereldreserve munt
De Amerikaanse investeringsfirma VanEck gelooft dat bitcoin tweemaal het opwaartse potentieel van goud heeft en een koers van 4,8 miljoen dollar (4,32 miljoen euro) kan bereiken. Hiervoor moet bitcoin wel de wereldreservemunt worden en dat is een horde die niet één-twee-drie te nemen is.
VanEck erkent dat het een grote “maar” is en denkt dat de Chinese yuan een grotere kans heeft om in de toekomst deze rol te bekleden. Auteurs Eric Fine en Natalia Gurushina van VanEck deelden deze boude voorspelling in een op donderdag gepubliceerd schrijven. In het stuk vergelijken Fine en Gurushina de koersimplicaties voor zowel goud als bitcoin in een scenario waarin ze fungeren als dekking voor overheidsgeld.
Bitcoin koers van 1,3 tot 4,8 miljoen dollar
De analyse van VanEck komt uit op een bitcoin koers van 1,3 miljoen dollar (1,17 miljoen euro) tot 4,8 miljoen dollar (4,32 miljoen euro). De laagste voorspelling in deze bandbreedte is gebaseerd op een bitcoin als de monetaire basis (M0). M0 definieert de geldhoeveelheid als alle valuta die in omloop zijn plus commerciële banktegoeden. Deze manier om de geldhoeveelheid te meten is echter niet populair, omdat het bepaalde dingen niet meeneemt die vandaag de dag een grote rol spelen in de economie.
De hogere voorspelling van 4,8 miljoen dollar (4,32 miljoen euro) komt van de meer gebruikelijke M2 definitie van de geldhoeveelheid. Deze bestaat uit dezelfde basis als M0 met daarbij alle tegoeden en leningen die binnen 1 jaar in cash omgezet kunnen worden. Het is een bredere definitie van geld die een grotere geldhoeveelheid oplevert.
Dominante positie dollar in gevaar
In de analyse bespreken Fine en Gurushina ook de recente geopolitieke ontwikkelingen die onder andere Rusland aan het denken heeft gezet over hun dollar- en eurotegoeden. Na het binnenvallen van Oekraïne zijn grote hoeveelheden reserves van Rusland bevroren. Dit heeft ertoe geleid dat Rusland overweegt hun olie en gas enkel nog te verkopen voor roebels of de opbrengsten meteen om te zetten in hard geld.
Met hard geld moet je denken aan goud, bitcoin en andere grondstoffen. Dit kan een trend veroorzaken die de dominantie van de dollar op de lange termijn ‘in gevaar’ kan brengen. Wat in potentie grote implicaties voor de macht van de Verenigde Staten heeft. Fine en Gurushina zien de Chinese yuan als de voornaamste kandidaat om, bij een wisseling van de wacht, de positie van de dollar als wereldreservemunt over te nemen. “Centrale banken en private partijen zullen waarschijnlijk voor een meer diverse mix van reserves kiezen, wat ten koste gaat van de dollar, euro en de yen.” Aldus Fine en Gurushina in hun onderzoek voor VanEck.
Neem de voorspellingen met een korrel zout
Fine en Gurushina waarschuwen investeerders om de voorspellingen met een korrel zout te nemen. In de scenario’s die ze bespreken schoppen zowel bitcoin als goud het tot de status van wereldreservemunt. Een positie waar nog vele andere assets ook kanshebber op zijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat partijen kiezen voor een mix van goud, bitcoin, vastgoed en andere grondstoffen.
Daarbij moet je bedenken dat VanEck er belang bij heeft dat bitcoin zich ontwikkelt tot wereldreservemunt. Onder andere vanwege de Bitcoin Strategy exchange-traded fund (ETF) en dat het een aanvraag voor een goud- en bitcoin mining ETF heeft lopen bij de Amerikaanse financiële toezichthouder. Hoe beter bitcoin het doet, hoe meer interesse er waarschijnlijk komt voor de beleggingsproducten van VanEck.
Alain
/
Welke overheid gaat ooit er voor pleiten dat Bitcoin een reserve munt wordt???
2 april 2022De USA zou al bijna de oorlog verklaren aan China omdat ze de dollar proberen van die troon stoten.
Complete fantasie dus.
Wie zoiets beweert heeft vooral veel Bitcoins gekocht en wil het piramidespel verder stimuleren.
Wim
/
Welk een baarlijke nonsens! Heren experts (lees: allesweters) kom eens met een ”analyse” m.b.t. dit sprookje.
4 april 2022