Dit is hoe een Audemars Piguet horloge leidde tot vangst van beruchte crypto scammer

Opsporingsdienst FBI heeft meer dan 260.000 dollar aan activa in beslag genomen van een Amerikaanse staatsburger. Gisteren werd bekend gemaakt dat dit bedrag voornamelijk bestond ui de cyrptocurrency Ethereum en NFT’s.

Het document leest als een verslag van niet alleen de aanklacht, maar ook van een spannende huiszoeking. Althans, als je het spannend vindt om er achter te komen wat er op een computer van een scammer staat.

Ethereum en NFT’s gevonden

Het gaat om Chase Senecal, een inwoner van Brunswick, dat is een dorpje in de VS. De FBI kwam met de volle buit terug: 86,5678 ethers en twee NFT’s. Die ethers zijn tegen de huidige Ethereum koers ongeveer 117.231 dollar waard. Die twee NFT’s zijn Bored Ape Yacht Club #9658 (95.495 USD) en Doodle #3114 (9.361 USD).

Naast de ongeveer 221.000 dollar aan in beslag genomen cryptocurrency en NFT’s, nam de FBI ook nog iets anders in beslag. Het gaat om een horloge ter waarde van 41 duizend dollar. Welk horloge is zo veel waard? In dit geval gaat het om een Audemars Piguet Royal Oak Watch.

Het horloge is uiteraard geen cryptocurrency, maar de aankoop ervan leidde tot de andere inbeslagnames.

Duur horloge gekocht met crypto

In september schreef online crypto speurneus ZachXBT, die aan de wieg staat van het hele onderzoek, dat het horloge waarschijnlijk is gekocht met cryptocurrency. Chase Senecal, die online bekend staat als Horro (HZ), zou de aankoop van het luxe horloge rechtstreeks gefinancierd hebben met gestolen geld van gehackte Twitter-accounts.

ZachXBT traceerde een reeks transacties op de blockchain en ontdekte dat het account dat werd gebruikt om voor het horloge te betalen, was gekoppeld aan verschillende hacks. De FBI nam schijnbaar redelijk snel kennis van zijn bevindingen, aangezien het de items een paar weken later, op 24 oktober 2022, in beslag nam.

Twee dagen geleden plaatste ZachXBT een update over de zaak. Hij schreef dat hij erg blij was om te zien dat de FBI de activa in beslag had genomen dankzij zijn originele thread.

Aanklacht tegen crypto-scammer

Welke horror heeft de scammer veroorzaakt? Volgens eerdere verklaringen van ZachXBT was Senecal betrokken bij een scam ter waarde van miljoenen, waar meer dan 600 Discord-servers en meer dan 12 Twitter-accounts bij zijn gecomprimeerd.

Dit deed hij niet alleen, maar het is (nog) niet bekend of zijn partners zijn opgepakt.

Op 3 februari belichtte ZachXT verschillende accounts die door de hack zijn getroffen, waaronder die van het NFT-project JRNY Club en de animator DeeKay Kwon.

FBI houdt crypto in de gaten

Hoewel crypto voor velen een teken van vrijheid is, staat niets en niemand boven de wet. Zeker niet als door kwade bedoelingen slachtoffers vallen.

De FBI houdt de crypto scene nauwlettend in de gaten voor hacks en scams. Afgelopen maand boekte de opsporingsdienst vooruitgang in zaken met betrekking tot de Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus Group, de cryptobeurs Bitzlato en de uitbuiter van Mango Market, Avraham Eisenberg.

En niet te vergeten, de FBI speelt een belangrijke rol in de onderzoeken naar de gevallen crypto exchange FTX en diens oprichter Sam Bankman-Fried.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.