VeChain ontwikkelt digitaal corona vaccinatiebewijs voor San Marino

San Marino heeft een op NFT-gebaseerd vaccinatiepaspoort goedgekeurd, dat ontwikkeld is door blockchainproject VeChain. Naar verluidt is het vaccinatiepaspoort overal ter wereld verifieerbaar.

Officieel goedgekeurd

Het parlement keurde de oplossing afgelopen vrijdag goed, waardoor de mini-staat met iets meer dan 33.000 inwoners gebruik mag maken van het vaccinatiepaspoort.

Het vaccinatiepaspoort bevat een registratie van infecties in het verleden, negatieve testresultaten en biedt ook een digitaal vaccinatiecertificaat.

VeChain en NFT’s

De gezondheidsautoriteiten van San Marino kunnen het digitale vaccinatiepaspoort afgeven. Dit paspoort wordt geregistreerd op de blockchain van VeChain, door middel van een non-fungible token (NFT).

Een NFT is een unieke token, die gekoppeld is aan een object. Dat kan een fysiek object zijn zoals een tekening of een muziekfragment, maar het kan ook iets abstracts zijn. In dit geval gaat het om een inwoner van San Marino.

Deze NFT wordt gekoppeld aan Covid-gerelateerde medische gegevens van elke inwoner.

Twee QR-codes

Het certificaat bevat twee QR-codes die kunnen worden gescand om toegang te krijgen deze medische gegevens.

De eerste code is in overeenstemming met de eisen en normen van de Europese Unie en kan worden geverifieerd door erkende lidstaten en entiteiten.

De tweede QR kan worden gescand door “iedereen, op elk moment” buiten de Europese Unie en leidt gebruikers naar een web-gebaseerde app waar de NFT-certificaten kunnen worden gecontroleerd.

Volgens het team van VeChain is dit de ‘eerste eNFT-adoptie op nationaal niveau’. De e in de afkorting staat voor enterprise, een NFT voor ondernemingen.

Het project omvat ook een samenwerking met DNV, dat zorgt voor de digitale verzekering van het project. Renato Grottola van DNV is verheugd met de samenwerking:

“Het gebruik van VeChain’s blockchain technologie en in het bijzonder NFT’s, maakt het mogelijk om het vertrouwen in de authenticiteit van de informatie te vergroten, waardoor het risico op vervalsing afneemt.”

Eerder in Cyprus

Dit is niet de eerste keer dat VeChain een op blockchain gebaseerde oplossing biedt als reactie op COVID-19. Vorig jaar schreven we dat een ziekenhuis in Cyprus testresultaten opslaat met behulp van de technologie van VeChain.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.