Roemeense veiling voor in beslag genomen bitcoin en ethereum

De Roemeense autoriteiten zullen hun allereerste veiling van cryptocurrency organiseren, deze zijn in beslag is genomen tijdens een fraudezaak.

Bitcoin en ethereum veiling

Op 2 oktober kondigde het Nationaal Agentschap voor het beheer van in beslag genomen activa (ANABI) een veiling aan van de in beslag genomen bitcoin en ether. Dit komt niet uit de lucht vallen, maar is bekrachtigd en verplicht door een uitspraak van het openbaar ministerie in de rechtbank van Ploiesti. De specifieke hoeveelheden cryptocurrency die worden geveild, zijn niet bekend. In een persbericht verklaarde ANABI:

‘Rekening houdend met de aard van de roerende goederen die ter veiling worden aangeboden, zal de geselecteerde inschrijver het Agentschap moeten informeren over de openbare BTC- en ETH-adressen die zijn gekoppeld aan een crypto handelsplatform, om door te gaan met de overdracht.’

Strikte wetgeving

ANABI is strikt en wil dat de beurs dat door de succesvolle bieder wordt gebruikt, een juridische en geregistreerde entiteit moet zijn die zich houdt aan de wettelijke normen en richtlijnen van Roemenië voor financiële instrumenten. Denk hierbij vooral aan de regeltjes waar iedereen zo dol op is. Een goed know your customer beleid voor klanten, en ze moeten voldoen aan zowel binnenlandse als buitenlandse antiwitwasbepalingen.

Overcompensatie?

Roemenië werd eerder voor het Europese Hof van Justitie gedagvaard. De reden is een vertraging bij het volledig omzetten van het volledige scala aan bepalingen van de vijfde richtlijn ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, daar moeten cryptocurrency’s ook onder vallen, in nationale wetgeving. In juli kregen Roemenië en Ierland een boete als gevolg van de vertraging, hoewel het land ondertussen de resterende elementen van de richtlijn al heeft omgezet.

De veiling in Roemenië is een primeur voor het land. Maar wereldwijd worden dit veilingen gehouden om in beslag genomen bitcoins en andere cryptocurrency’s te verkopen. Investeerder Tim Draper kocht in 2014 op deze manier meer dan 30.000 bitcoins. Deze bitcoins zijn door de autoriteiten in beslag genomen van Ross Ulbricht van Silk Road. Draper betaalde destijds tussen de 370 en 640 dollar per bitcoin.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.