Venezuela houdt bitcoin en ether achter als reservemunt. Wie volgt deze koers?

Bloomberg schreef vorige maand dat Venezuela met het idee speelt om de centrale bank van het land Bitcoin en Ether als reserves aan te laten houden. En eigenlijk is dat best een rationele stap voor dit worstelende land.

Dollar is een machtig wapen, op zoek naar alternatief

Venezuela zit (terecht?) in de hoek waar de klappen vallen. Ze worden volledig afgesloten van het wereldwijde financiële systeem. De Verenigde Staten doen geen zaken met het land en ze mogen de Amerikaanse dollar niet gebruiken. Bovendien hebben de VS gedreigd de handel te staken of boetes op te leggen aan iedereen die zaken doet met Venezuela.

Vanwege deze situatie moet het land alternatieve methoden zoeken om zaken te doen. Zo hebben ze onlangs een deal gesloten ter waarde van 637 miljoen euro waardoor de olieverkoop aan China door kan gaan. De voorwaarde? Ze worden betaald in Chinese Yuan in plaats van Amerikaanse dollars. Dat verkleint hun mogelijkheden om met andere landen zaken te doen, aangezien niet ieder land ter wereld de Yuan gebruikt.

Waarom bitcoin en ether?

Nu ziet het ernaar uit dat Venezuela bitcoin en ether als potentiële betaalmethoden gaan gebruiken, ook willen ze deze cryptocurrency opnemen in hun nationale reserves. Investeerder Anthony Pompliano denkt dat er meer speelt:

  • Het vermogen van Venezuela om een valuta te vinden die niet geblokkeerd en gecensureerd kan worden is voor hen erg belangrijk. De waarde die een openbare blockchain in dit scenario biedt, valt niet te ontkennen. Bitcoin betekent voor verschillende mensen op verschillende tijdstippen iets anders. Maak je je zorgen over dat je waarde wordt afgepakt? Dan is bitcoin aantrekkelijk. Maar ben je bang voor sancties door overheden of banken? Dan is bitcoin ook aantrekkelijk.
  • Bitcoin kan niet worden afgewezen door Venezolaanse leiders of een andere natiestaat. Dit onvermogen om de valuta te manipuleren herstelt het vertrouwen tussen handelspartners en burgers. De enige manier waarop Venezuela eerdere reputatieschade kan ongedaan maken, is door een valuta te gebruiken die zij niet beheersen.
  • Het nationale oliebedrijf van Venezuela vraagt ​​momenteel aan de centrale bank om Bitcoin en Ether voor hen te houden. De vraag is waar deze digitale middelen vandaan komen? Pompliano verwacht dat Venezuela, een land met de goedkoopste energie ter wereld, veel miners heeft staan.

Dit laatste punt is volgens Pompliano belangrijk. Het is nogal wat als een land specifieke investeert in de bitcoin en ether infrastructuur. Hij betwijfelt daarom ook of Venezuela het enige land is. Een Amerikaanse jurist zei ooit dat zijn bureau al sinds 2012 bitcoin zelf is begonnen met minen om te gebruiken bij strafrechtelijke onderzoeken. Daarnaast zijn er geruchten dat Noord-Korea, Iran, China, Rusland en anderen ook bitcoin minen.

Enge landenlijst

Die lijst kan voor veel Westerlingen nogal eng klinken. Allemaal landen met in onze ogen dubieuze agenda’s. Dat is niet gek, landen, maar ook bedrijven en individuen (zoals criminelen) in de marge zijn de eersten die open staan voor nieuwe technologieën. Denk aan hoe drugshandelaren de eerste met een pieper en mobiele telefoon waren. En hoe bitcoin populair werd op Silk Road.

Pompliano zegt dan ook dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken en bitcoin eigendom niet moeten verbieden. Ga maar eens na: hetzelfde protocol wat wij gebruiken om deze pagina te lezen (internet) wordt ook gebruikt door Venezuela, Noord-Korea, Iran, China, Rusland en vele anderen. Er is geen verschil tussen de openbare protocollen van internet en het openbare protocol van bitcoin.

Meer kunnen volgen

De wereld verandert snel. De macro-economie en geopolitieke kwesties hebben invloed op onze geliefde technologie. En als volger van bitcoin (en als je bitcoin volgt wordt je vanzelf het konijnenhol van de zin en onzin van fiat geld ingezogen) is deze complexiteit erg interessant.

Pompliano besluit dat Venezuela het eerste land lijkt te zijn dat bitcoin in hun centrale bankreserves opneemt, er meer zullen volgen. Het is een kwestie van tijd voordat andere centrale banken volgen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Geachte ik zal voortaan beleefd blijven maar de voorbeelden die hier aangehaald worden strekken toch absoluut niet tot navolging. Met vriendelijke groeten Patrick

    6 oktober 2019