Venezuela: token PetroDollar moet standaard worden in handel olie

Nicolás Madura is de president van Venezuela, hij wil de controversiële Petro-token gebruiken voor de verkoop van olie. Hiermee wil hij de Amerikaanse dollar voorlopig buitenspel zetten.

Maduro wil van dollar af

Maduro vertelde hierover op het door de staat gerunde medianetwerk TeleSUR: ” de stap is gericht op het minimaliseren van de dominante dollar in de olie industrie en het diversifiëren van de globale markt.” De planning is om vanaf volgend jaar over te stappen op de tokens, hij wil zo snel mogelijk af van de dollar om zicht te kunnen “bevrijden van de valuta van de elite uit Washington”.

Invloed van Rusland en China

Venezuela werkt aan een financieel plan van zes jaar. Binnen deze termijn wil het land de token actief gebruiken. Maduro zegt dat hij hiermee het effect van de economische sancties van de VS kan verminderen.

De aankondiging van het plan – waarbij de handel in de Petro-Dollar tegen andere valuta’s moet worden opgezet – komt na een ontmoeting eerder deze week met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou.

Maduro voegde eraan toe dat Rusland al olie en andere producten tegen Chinese yuan verhandelt. Venezuela wil in de voetsporen van Rusland treden door geleidelijk aan al zijn olieproducten tegen de Petro-Dollar zal verkopen.

Vorige maand kondigden de Venezolaanse minister van petroleum en de president van het nationale oliebedrijf PDVSA aan dat Venezuela de Petro-Dollar in 2019 wil presenteren. Ze willen dat de  organisatie van de olie-exporterende landen (OPEC) de digitale valuta gaat ondersteunen.

Lancering niet zonder controverse

De controversiële token is in februari tijdens een ICO gelanceerd en is sinds haar geboorte door Maduro langzaamaan geïntegreerd in de economie van Venezuela. Nog voor de lancering ontstond er grote ophef over de Petro-Dollar. Het Venezolaanse congres, waar de oppositie de meerderheid heeft, noemde de Petro-Dollar een manier om illegaal te lenen tegen de olievoorraden van het land.

Venezuela begon in oktober met de verkoop van de Petro-Dollar aan burgers via een overheidsportaal, en zei dat de token gebruikt moet worden door alle mensen die een paspoort willen verkrijgen. De nieuwe nationale valuta van Venezuela, de soevereine bolivar, is in juli al aan de Petro-Dollar gekoppeld.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter