Verenigde Naties roept banken op om te stoppen met renteverhogingen

De Verenigde Naties (VN) kwamen gisteren met een interessant rapport naar buiten. Daar omschreven ze hoe centrale banken een potje maken van de economie. Na een lange periode van lage rentetarieven is de inflatie gigantisch opgelopen. Toch wil de organisatie niet dat banken weer de rentes gaan verhogen, omdat dit een “slechte gok” is. Hoe zit dat?

Centrale banken halen doelstellingen niet

“In een decennium van ultralage rentetarieven hebben de centrale banken consequent de inflatiedoelstellingen niet gehaald en zijn zij er niet in geslaagd een gezondere economische groei te genereren”, zo schreef de organisatie in het Trade and Development Rapport.

“De overtuiging dat zij de prijzen kunnen drukken door te vertrouwen op hogere rentevoeten zonder een recessie te veroorzaken, is volgens het rapport een onverstandige gok.” En de reden daarvoor is het tijdperk waar we nu in leven.

Grimmige tijd

“In een tijd van dalende reële lonen, budgettaire krapte, financiële turbulentie en onvoldoende multilaterale steun en coördinatie zou een buitensporige monetaire verstrakking voor veel ontwikkelingslanden en sommige ontwikkelde landen een periode van stagnatie en economische instabiliteit kunnen inluiden”, zo vertelde de VN.

Ontwikkelingslanden zullen de klap namelijk het hardste opvangen als banken doorgaan met de rentes te verhogen. “De renteverhogingen van de geavanceerde economieën treffen de meest kwetsbare landen het hardst. Ongeveer 90 ontwikkelingslanden zagen hun munt dit jaar verzwakken ten opzichte van de dollar – meer dan een derde daarvan met meer dan 10%.”

Producten worden onbetaalbaar

Dit betekent dat het geld minder waard werd, maar daarnaast zijn de producten ook nog eens duurder geworden. “De prijzen van eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie zijn omhooggeschoten in de nasleep van de oorlog in Oekraïne”, zo schreef de organisatie. Een sterkere dollar verergert de situatie volgens de VN, en dat komt omdat de de invoerprijzen in ontwikkelingslanden hoger worden. “De gevolgen zijn verwoestend voor de armen over de hele wereld, vooral in een tijd van stagnerende lonen voor de meeste werknemers.”


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.