Privacy coin Monero bestaat 6 jaar en dat moet gevierd worden

Monero (XMR) vierde onlangs de zesde verjaardag van zijn genesisblok, ofwel het eerste blok van de blockchain van Monero. Op dit moment is Monero de hoogstgewaardeerde privacycoin op CoinMarketCap.

Lange geschiedenis

De officiële zesde verjaardag van Monero was op 18 april maar eigenlijk bestaat Monero al sinds 2012, alleen toen heette het project nog Bytecoin. Bytecoin was de eerste cryptocurrency op basis van de nu veel gebruikte CryptoNote-applicatielaag. CryptoNote groepeert public keys om ervoor te zorgen dat de transactiegegevens van een afzender worden geanonimiseerd. Ook worden ring confidential transactions (RCT) toegepast om anoniem transacties te ondertekenen.

Op een gegeven moment bleek dat 80% van alle bytecoins al waren uitgegeven. Hier waren zeven ontwikkelaars het niet mee eens (waarvan vijf anoniem zijn) dus organiseerden ze in 2014 een hard fork.

Privacy voorop

XMR maakt standaard gebruik van Multilayered Linkable Spontaneous Anonymous Group signatures (MLSAG), ring confidential transactions (RCT) en stealth-adressen. Deze functies maken niet-traceerbare, niet-koppelbare, privé- en analysebestendige transacties mogelijk. Niet gek dat deze munt populair is bij een bepaalde groep die bepaalde goederen anoniem online willen kopen.

Geen centrale miners meer

De blockchain van Monero heeft de afgelopen twee jaar een aantal upgrades gehad, die hebben geleid tot lagere transactiekosten en betere bewaaroplossingen.

In november 2019 kwam Monero in het nieuws met een andere update. Deze was namelijk bedoeld om het minen van Monero uit handen te houden van grote miningbedrijven. Waar het op neer komt is dat je geen ASIC’s (gespecialiseerde miningmachines) meer kunt gebruiken. ASIC’s kun je vergelijken met een grafische videokaart (GPU), het minen van XMR gaat nu via de gewone processor (CPU).

Relaties en compliance

De verjaardag werd gevierd met een livestream gehost door de Monero Community Workgroup. Moneroversary 2020 duurde enkele uren en begon met formele discussies en updates. Tijdens de tweede helft was er ruimte voor Trivia, bordspellen, Roger Ver (??) en een meme-wedstrijd.

Een van de formele discussies had betrekking op lopende relaties die de ontwikkelaarsgemeenschap onderhoudt met andere privacygerichte cryptoteams, waaronder Loki. De relatie met Loki heeft geleid tot gedeelde middelen, snellere ontwikkelingstijd en potentiële interesse voor investeringen in Monero Research Labs.

Daarnaast werd er uiteraard ook gesproken over regelgeving en compliance. De uitdaging om een ​​volledig compliant bewakingssysteem voor privacygerichte blockchains zoals Monero te creëren, is een moeilijke. Een van de voorgedragen oplossingen was om een privé, veilig inter-exchange transfer netwerk te bouwen. Dit moet vergelijkbaar zijn met het SWIFT-netwerk dat door banken wordt gebruikt.

Geinteresseerd in Monero? Dat begrijpen we, de munt is afgelopen maand van 35 euro naar 53 euro gegroeid.

Koop Monero

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.